RSS

Ελαφρά τη καρδία;—Μισέλ Γκιγιού

τού Μισέλ Γκιγιού (5 Οκτωβρίου 2010)


Σήμερα αρχίζει στη Γερουσία η συζήτηση σχετικά με το σχέδιο κατάργησης τού καθεστώτος συντάξεων στα 60 χρόνια. Σύντομο φλας-μπακ. Βρισκόμαστε στις 2 Μαΐου 2007, τέσσερις μέρες πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ερωτηθείς σε ραδιοφωνικό σταθμό τής περιφέρειας σχετικά με το αν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα τής Λοράνς Παριζό1 για την αύξηση τής ηλικίας συνταξιοδότησης στα 63 και μισό χρόνια, ο Νικολά Σαρκοζί απαντά με αποφασιστικό τόνο: «Αυτό δεν αποτελεί δέσμευση που ανέλαβα ενώπιον τού Γαλλικού λαού. Δεν έχω λάβει λαϊκή εντολή για κάτι τέτοιο.» Τρία χρόνια αργότερα, μπορούμε να αντιληφθούμε τι εννοούσε και για ποιο λόγο η αφεντικίνα των αφεντικών τηρεί τώρα μια τόσο διακριτική στάση. Το τρέχον σχέδιο νόμου ικανοποιεί πλήρως τις επιθυμίες της. Κάποτε στο μακρινό παρελθόν κάποιος στρατηγός με το όνομα Ντε Γκολ δήλωνε ότι η πολιτική τής Γαλλίας δεν μπορεί να καταλήγει στο Χρηματιστήριο. Οι καιροί όμως άλλαξαν.

Μια άλλη πιο πρόσφατη αλλαγή που διαπιστώνουμε είναι η εξής: η βαθιά λαϊκή δυσαρέσκεια, όπως εκφράστηκε με απαράμιλλη ένταση το περασμένο Σάββατο. Τόσο τα εκατομμύρια διαδηλωτών όσο και οι σφυγμομετρήσεις, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στις 2 Οκτωβρίου στην Ουμανιτέ δείχνουν ότι ολόκληρη η χώρα απορρίπτει τη μεταρρύθμιση των Σαρκοζί-Βερτ-Φιγιόν. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να θέσει επί τάπητος άλλες προτάσεις για την χρηματοδότηση τού αναδιανεμητικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Σκοπός της όμως δεν είναι η έναρξη διαλόγου, αλλά αντιθέτως διασπείρει πλείστα όσα ψεύδη, τα οποία αναλύονται στα βασικά τους στοιχεία στο παρόν φύλλο. Κι αυτό γιατί δεν θα μπορούσε να αποσπάσει τη συναίνεση τού Γαλλικού λαού βάσει των πραγματικών κινήτρων που την ωθούν στην εφαρμογή τής εν λόγω πολιτικής. Εδώ και μερικές μέρες, μέχρι και το κυριακάτικο κήρυγμα τού γάλλου πρωθυπουργού σ’ ένα ιδιωτικό κανάλι, οι εκπρόσωποι τής κυβέρνησης επέμεναν στον ισχυρισμό τους ότι οι διαδηλωτές δεν καταλαβαίνουν γρυ ή, σύμφωνα με τη χθεσινή δήλωση τού Προέδρου τής Γερουσίας, ότι «η χώρα προβληματίζεται ακόμη» — πράγμα το οποίο δείχνει ότι η κυβέρνηση στερείται επιχειρημάτων.

Και, όταν εξαντλούνται τα επιχειρήματα, το μόνο που απομένει είναι το προβοκάρισμα· άλλωστε τους τελευταίους επτά μήνες οι διασπαστικοί μικροελιγμοί δεν απέδωσαν αποτελέσματα, μιας και τα συνδικάτα καλούν τώρα τους εργαζομένους να ενώσουν τις προσπάθειές τους στον αγώνα κατά τής μεταρρύθμισης. Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία τής Βουλής επέλεξαν την τακτική τής επίδειξης ισχύος, διατηρώντας έτσι μια στάση ιδιαίτερα προσφιλή στους πιο ακραίους νεοφιλελεύθερους κύκλους. Ξεχνούν, ωστόσο, ότι η Γαλλία διαφέρει από τη Μεγάλη Βρετανία και ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε στραφεί εναντίον μιας μόνο κατηγορίας εργατών, των ανθρακωρύχων, ενώ η κυβέρνηση έχει τώρα στο στόχαστρο έναν ολόκληρο λαό — πράγμα που λέει πολλά για τον άδικο, απάνθρωπο και κτηνώδη χαρακτήρα τής κοινωνίας που η εν λόγω δεξιά ονειρεύεται να διαμορφώσει. Μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες, η κυβέρνηση οφείλει να επιλέξει είτε να ανοίξει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, ακούγοντας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προτάσεις των διαφόρων συνδικαλιστικών οργανώσεων, είτε μέσω τής υπεροπτικής και αδιάλλακτης στάσης της να διακινδυνεύσει την εμφάνιση ενός κινήματος το κοινωνικό εύρος τού οποίου φαίνεται όμως να υποτιμά. Η επόμενη κίνηση δική τους.

Γνωρίζουμε όμως από την ιστορία την κατάληξη που είχαν, ως αποτέλεσμα τής εντατικοποίησης πιεστικών διεκδικήσεων, εκείνες οι «μεταρρυθμίσεις» οι οποίες, κατά την εκτίμηση των κυβερνητικών υποστηρικτών τους, θεωρούνταν ως αναπόφευκτες και αναγκαίες και των οποίων η δημόσια αποδοχή εξαρτιόταν από πιο έντονες προσπάθειες «διαπαιδαγώγησης» των πολιτών. Από σήμερα μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου, απέναντι στην εν εξελίξει κυβερνητική επίθεση, νέοι και ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι κάθε τάξης και άνεργοι, άνδρες και γυναίκες, όλοι μαζί ενωμένοι με τα συνδικάτα τους, δεν έχουν κανένα πλέον λόγο να χαλαρώσουν τις προσπάθειες κινητοποίησης. Ο δίκαιος αυτός αγώνας έχει μέλλον και προοπτική.


[1]. Πρόεδρος τής Μedef, τής ένωσης των επιχειρηματιών στη Γαλλία (για παράδειγμα δείτε εδώ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4586033

Δείτε επίσης:
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=206276
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=209617
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=210371

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s