RSS

Ευρωπαϊκή Κοινωνική Εκκαθάριση—P. Le Hyaric

τού Patrick Le Hyaric (Ουμανιτέ, 30/10)

Δεν μας εξήγησαν τόσες φορές, με έπαρση και υπεροψία, οι πρωτεργάτες και υποστηρικτές τής Συνθήκης τής Λισαβόνας ότι το κείμενό τους ήταν τόσο ιερό που οποιαδήποτε αναθεώρησή του θα αποτελούσε ιεροσυλία; Ιεροσυλία! Θα ήταν, πράγματι, ιεροσυλία να συμπεριληφθούν οποιοιδήποτε όροι προς την κατεύθυνση επίτευξης ενός ελαχίστου επιπέδου κοινωνικής και δημοκρατικής προόδου! Όμως, να που ξαφνικά το Συμβούλιο των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων ξεκινά διαδικασία για την τροποποίηση τής Συνθήκης, ώστε να καταστεί, ακόμα περισσότερο, εργαλείο επιβολής όλο και μεγαλύτερων θυσιών  για τους λαούς τής Ευρώπης. Το Συμβούλιο αποφάσισε αφενός μεν να μονιμοποιηθεί η λειτουργία τού μηχανισμού στήριξης, γνωστού και ως Ταμείου «Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» [EFSF], και αφετέρου να τεθεί ο μηχανισμός αυτός υπό την επίβλεψη τού ΔΝΤ, πράγμα το οποίο αποτελεί απόφαση με εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες. Μέχρι σήμερα αποκλειστικός σκοπός τού Ταμείου ήταν να τεθούν στη διάθεση των κρατών-μελών — οι πόροι των οποίων έχουν καταληστευθεί ως αποτέλεσμα τής μείωσης των φόρων στο κεφάλαιο και τής επιβολής τοκογλυφικών επιτοκίων — δημόσια κεφάλαια (συνολικού ύψους, επί τού παρόντος, 440 δισεκατομμυρίων Ευρώ), ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν τις τράπεζες, που ασκούν τις πρακτικές αυτές αισχροκέρδειας και τοκογλυφίας, εμμένοντας συγχρόνως στη μείωση τής φορολογικής επιβάρυνσης των πλουσίων και στην επιβολή μέτρων, κατά κυριολεξία, «κοινωνικής εκκαθάρισης» σε βάρος των υπολοίπων. Στα ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα όπως, για παράδειγμα, τη διάλυση των συνταξιοδοτικών συστημάτων, το πάγωμα ή και τη μείωση των εργατικών αποδοχών, την αύξηση των έμμεσων φόρων, τη συρρίκνωση τής δημόσιας απασχόλησης και τις ιδιωτικοποιήσεις, έρχεται να προστεθεί η βία νέων προγραμμάτων υπερλιτότητας. Η αναθεώρηση τής συνθήκης τής Λισαβόνας, με πρωτοβουλία τής κ.Μέρκελ και τού κ.Σαρκοζί, έχει ως στόχο τη μετατροπή τής Επιτροπής των Βρυξελλών και τού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε εκτελεστικά όργανα εφαρμογής των εν λόγω προγραμμάτων χρεοκοπίας των λαών και, συγχρόνως, σε δικαστικές αρχές επιβολής κυρώσεων, που θα πάρουν τη μορφή υποχρεωτικών συνεισφορών από τούς εθνικούς προϋπολογισμούς και τής αναστολής τού δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο αναφορικά με εκείνα τα κράτη που θα χαρακτηρίζονται ως ασυνεπή έναντι των υποχρεώσεών τους.1 Το κείμενο που υιοθετήθηκε προβλέπει επίσης ρητά την επιβράβευση των χωρών που θα θέτουν σε κίνηση προγράμματα διάλυσης των συνταξιοδοτικών τους συστημάτων. Πρόκειται καθαρά για προμελετημένο πραξικόπημα εκ μέρους των μη εκλεγμένων ευρωπαϊκών Αρχών στην υπηρεσία τής δικτατορίας τού χρηματοοικονομικού κεφαλαίου.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες είναι ενέργειες στις οποίες προέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις τελευταίες αυτές ώρες. Απαιτεί από τη γαλλική κυβέρνηση την επέκταση τής εφαρμογής τής αρχής τής φορολογικής ασπίδας σε αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στη χώρα.2 Τι ποιο χαρακτηριστικό παράδειγμα! Διερευνά επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου παροχής κεφαλαιοποιητικών συντάξεων. Το γεγονός αυτό ρίχνει περισσότερο φως στον σαρκοζικό νόμο που στρέφεται κατά των συντάξεων. Η Επιτροπή επιθυμεί επίσης τη μείωση τού προϋπολογισμού τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά είναι τα αδιαμφισβήτητα σύμβολα τής αντι-κοινωνικής και αυταρχικής Ευρώπης.

Μετά την αποδοκιμασία τής ευρωπαϊκής Συνθήκης το 2005, η απόρριψη αυτής τής εκδοχής τής Ευρώπης τής εξουσίας τού κεφαλαίου έναντι τής εργατικής τάξης βρίσκει έκφραση, ακόμη περισσότερο σήμερα, στο μεγάλο κοινωνικό κίνημα που εκδηλώνεται στη Γαλλία. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο παράδειγμα. Μετά την πανευρωπαϊκή διαδήλωση που έλαβε χώρα στις 29 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες παρόμοια κινήματα αναπτύσσονται στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ρουμανία. Οφείλει να ενταθεί και να διευρυνθεί η δημιουργία τού κοινού μετώπου των λαών ενάντια στην αυταρχική και αντι-κοινωνική Ευρώπη. Αυτά τα κοινωνικά κινήματα, που σήμερα απλώνουν ρίζες σε κάθε χώρα σαν απάντηση στον κοινωνικό πόλεμο, ζητούν την ολοκληρωτική αναμόρφωση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Αφού το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει ότι στο εξής είναι δυνατή η τροποποίηση τής Συνθήκης τής Λισαβόνας, ας συντονίσουμε λοιπόν τα βήματα κλιμάκωσης των κοινών μας αγώνων για μια κοινωνική, αλληλέγγυα, δημοκρατική και οικολογική Ευρώπη. Λαοί όλων των ευρωπαϊκών χωρών, ενώστε τις δυνάμεις σας. Μαζί θα μπορέσουμε να συντρίψουμε την κλίκα των ευρωπαϊκών οργάνων που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των δυνάμεων τού χρήματος.

Λαοί τής Ευρώπης, ενωθείτε!


[1] Για αναλυτικότερη παρουσίαση δείτε σχετική συνέντευξη στο tvxs (όπου ο κ.Ιωακειμίδης δεν φαίνεται να θέλει να αντιληφθεί τον πραξικοπηματικό χαρακτήρα των ευρωπαϊκών αποφάσεων) και  το άρθρο τού Σ. Χριστακόπουλου στο Ποντίκι.
Επιπλέον, πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει δρομολογηθεί διαδικασία αναθεώρησης τής Συνθήκης τής Λισαβόνας λόγω τής πίεσης εκ μέρους τού γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο θεωρεί ότι το EFSF δεν μπορεί παρά να αποτελεί προσωρινό μέτρο εξαιρετικού χαρακτήρα (J. Quatremer, L’Union européenne pérennise le Fonds européen de stabilisation financière). Επίσης, η απόρριψη τής αναστολής του δικαιώματος ψήφου των παραβατών έχει προσωρινό χαρακτήρα, εφόσον σύμφωνα με το υιοθετηθέν κείμενο εξακολουθεί να τελεί υπό εξέταση η επιβολή τής συγκεκριμένης κύρωσης· ο βαν Ρόμποϊ έχει επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο ζήτημα. Τέλος, οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα υποβάλλονται στον έλεγχο των ευρωπαϊκών αρχών πριν την έγκρισή τους από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών ( Gaël De Santis, Européens sous tutelle).

[2] tvxsteam, Τροποποίηση της φορολογικής νομοθεσίας της Γαλλίας ζητά η Κομισιόν, (δυσκολεύομαι να κατανοήσω γιατί το ρεπορτάζ τού tvxs δεν διευκρινίζει ότι η Επιτροπή απαιτεί την διεύρυνση τής φορολογικής ασυλίας προς όφελος αλλοδαπών, και όχι την «κατάργηση» αυστηρότερων φορολογικών ρυθμίσεων στο γαλλικό δίκαιο).

(Εικόνα: http://photographyhistory.blogspot.com/2008/03/radical-dada-john-heartfield.html)

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s