RSS

Η Αδικία—Μισέλ Γκιγιού

τού Μισέλ Γκιγιού (15/10/2010)
(http://www.humanite.fr/14_10_2010-l%E2%80%99injustice-455776)

Έρχονται κάποιες στιγμές που οι μάσκες των ωραίων ψυχών πέφτουν αποκαλύπτοντας έτσι την αλήθεια τού είναι τους. Ποιο είναι το νόημα τής αιφνίδιας εμφάνισης τής νεολαίας στις διαδηλώσεις κατά τής μεταρρύθμισης των Σαρκοζί-Βερτ; Πρόκειται για «ένα ξέσπασμα εγωκεντρισμού και μικροψυχίας», «συνολικά, η κατάσταση τής νεολαίας δεν ήταν ποτέ τόσο αξιοζήλευτη όσο σήμερα». Αυτές τις διαπιστώσεις υπογράφει η πένα τού φιλοσόφου Λικ Φερί στη χθεσινή στήλη τής Figaro. Προσβολές από την μια μεριά, περιφρόνηση από την άλλη, χωρίς να λείπουν και οι προτροπές για αστυνομικές προκλήσεις και και προβοκάτσιες… Για «ένα κίνημα» που υποτίθεται ότι «αποδυναμώνεται» — όπως ελπίζουν όσοι τις τελευταίες δύο ημέρες αναμασούν ή αναπαράγουν μέσα από δημοσιεύματα τις δηλώσεις αυτές — τέτοια εριστικότητα μάλλον αντανακλά μια πολύ τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα.

Στη Γαλλία σήμερα αναπτύσσεται ένα πρωτοφανές κίνημα το οποίο έχει ήδη λάβει μεγάλες διαστάσεις, ένα κίνημα εξαιρετικής ποικιλομορφίας, κίνημα που έχει αρχίσει να αποκτά ρίζες δημιουργώντας δεσμούς αλληλεγγύης τόσο μεταξύ των γενιών όσο και μεταξύ των περιφερειών, ένα κίνημα που έρχεται αντιμέτωπο με πρωτάκουστες μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση τής άσκησης τού δικαιώματος τής απεργίας μέσω κάθε είδους εκφοβιστικών πρακτικών και μέσω τής επιρροής που ασκεί το χρήμα. Αν το κίνημα δείχνει σημάδια τέτοιας ζωντάνιας, αν χθες και προχθές είδαμε τόσες πολλές διάσπαρτες διαδηλώσεις — όπως οι περίπου είκοσι χιλιάδες μισθωτοί και νέοι που συναντήθηκαν στους δρόμους τής Τουλούζης — αυτό ίσως οφείλεται στο ότι έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη και πολύ βαθύτερες αιτίες απ’ ότι νομίζουν ή θέλουν να νομίζουν μερικοί. Ίσως πρέπει να ανατρέξουμε στο 2009, όταν κάποιοι μιλούσαν για «αργόσχολους» αναφερόμενοι στους μισθωτούς που ήταν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τους μισθούς, τις δουλειές τους και το καθεστώς κοινωνικής προστασίας. Ίσως στην άνοιξη τού 2010, όταν, στις 23 Μαρτίου, δύο μέρες μετά από τις εκλογές, περίπου 800.000 διαδηλωτές άκουσαν το κάλεσμα τής Διασωματειακής των Συνδικαλιστών.Υπομονετικά, μέρα με τη μέρα, οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των μισθωτών δεν έπαψαν να εκτελούν το έργο τής διαφώτισης. Στις 24 Ιουνίου, οι ποικιλόμορφες οργανώσεις τής νεολαίας ξεκίνησαν την κολλεκτίβα1 με το σύνθημα «η σύνταξη είναι υπόθεση τής νεολαίας». Ο αρχηγός τού κράτους δεν παρέλειψε να προβάλει συνεχώς κάθε δυνατό εμπόδιο — όχι εξαιτίας τής δήθεν αποφασιστικότητάς του, αλλά λόγω τής στενοκεφαλιάς του — έως και τον λόγο του στην Γκρενόμπλ, όταν εν μέσω καλοκαιρινών σκανδάλων ξύπνησε τα φαντάσματα τού πολέμου και τής διχόνοιας.2 Ο δε υπουργός εργασίας δεν κάλεσε ούτε μια συνάντηση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων γύρω από ένα τόσο σημαντικό θέμα. Αφήνουμε έξω πολλές εξελίξεις, αλλά κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο ο αριθμός των διαδηλωτών, από την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, να υπερβαίνει τους διαδηλωτές στο αποκορύφωμα των διαδηλώσεων κατά τής Σύμβασης Πρώτης Πρόσληψης (CPE),3 χωρίς να ξεχνάμε ότι μόλις άρχισαν να κινητοποιούνται οι νέοι και οι νέες. 

Αχ, αυτή η νεολαία! Φέρνουμε δήθεν στη μνήμη μας το Γκι Μοκέ,4 νέο κομουνιστή που εκτελέστηκε στα δεκαεπτά του χρόνια, όταν συγχρόνως προβλέπουμε ποινικές κυρώσεις για παιδιά δεκατριών ετών, όταν επιτρέπουμε και παρέχουμε κίνητρα σε δεκαεξάχρονους να γίνουν «επιχειρηματίες»! Αλλά να εξασφαλίσουν οι νέοι εργασία, ακόμα και από τα γυμνασιακά και λυκειακά χρόνια, που να καλύπτει τα έξοδα των σπουδών τους, να μάθουν ανάγνωση, ακόμα κι αν έχουν εγκαταλείψει το σχολείο, να μάθουν να σκέφτονται μόνοι τους, να μάθουν να συζητούν, να παίρνουν την πρωτοβουλία να κατεβαίνουν στους δρόμους — όλ’ αυτά οι ίδιοι άνθρωποι τής κυβέρνησης τα θεωρούν ως απαράδεκτα αιτήματα.

Γνωρίζετε ποια είναι «η πέτρα σκανδάλου για τους νομικούς συμβούλους επιχειρήσεων»; Χτες, η ημερήσια των εργοδοτών, les Échos, σήμανε τον συναγερμό. Οι κύριοι αυτοί των μεγάλων επιχειρήσεων τού δείκτη CAC-40 με τα αισχρά κέρδη φοβούνται ότι η δεξιά που βρίσκεται τώρα στην εξουσία θα περικόψει τα προγράμματα συνταξιοδότησής τους (retraites chapeaux).5 Σας διαβεβαιώ ότι, χάριν στην Medef, φοβούνται άδικα! Αλλά επί τη ευκαιρία μαθαίνουμε ότι περίπου 21 εκ. ευρώ έχουν τεθεί κατά μέρος για το ανώτατο γενικό διευθυντή τής Lafarge και τους δέκα αναπληρωτές του. Όσο για τον Ντενίς Κεσλέρ — πρόκειται για τον άνδρα που θέλει να ανατρέψει την πρόοδο στο κοινωνικό ζήτημα που σημειώθηκε μετά την Απελευθέρωση (1945)6 — και για τα οχτώ μέλη τού εκτελεστικού συμβουλίου τής Scor, τής οποίας προεδρεύει, το κομπόδεμα για τα γεράματα ανέρχεται στα 23 εκ. Ευρώ. Σας φαίνεται άδικο; Για τους κατοίκους των καλών προαστίων, πρόκειται για δείγμα «μικροψυχίας»! Ραντεβού αύριο.


[1] http://retraites-jeunes.jeunes-socialistes.fr/
[2] http://info.france2.fr/politique/le-discours-de-nicolas-sarkozy-a-grenoble-64287493.html
[3] Contrat Première Embauche.
[4] Τα νέα κατορθώματα τού Σαρκοζί: http://www.francematin.info/Sarkozy-la-derniere-lettre-de-Guy-Moquet-sera-lue-aux-lyceens-chaque-annee_a11785.html.
[5] http://www.lesechos.fr/economie-politique/france/actu/020859426240.htm.
[6] http://www.toutsaufsarkozy.com/cc/article04/EEAEAVyFkEbmvlIfck.shtml.

Διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό #16oct Uploaded by LibeOrleans.

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s