RSS

Επαγρύπνηση—Maurice Ulrich (Ουμανιτέ, 3/2)

05 Φεβ.

Επαγρύπνηση
Maurice Ulrich (Ουμανιτέ, 3/2/11)

Ο δικτάτορας θα χρησιμοποιήσει τα τελευταία ατού του; Ελπίζει άραγε να ανατρέψει την κατάσταση απειλώντας με εμφύλιο πόλεμο και βυθίζοντας την Αίγυπτο στη βία; Χθες οι υποστηρικτές του, μπράβοι και πληρωμένοι δολοφόνοι, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί με πολιτικά, επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Ανακοινώθηκε ότι στα χθεσινά επεισόδια υπήρξαν δεκάδες τραυματίες — θύματα που έρχονται να προστεθούν στους εκατοντάδες θανάτους που συνέβησαν κατά το διάστημα που προηγήθηκε των μεγαλειωδών διαδηλώσεων τής Τρίτης. Ο Χόσνι Μουμπάρακ είναι υπεύθυνος για το αιματοκύλισμα ενός λαού στο όνομα του οποίου δεν δικαιούται πλέον να ομιλεί. Πρέπει να φύγει και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό.

Η καταφυγή ακριβώς στη βία, ακόμα κι αν αποτύχει, δίνει το μέτρο των εκκλήσεων τού Μπαράκ Ομπάμα, τού Νικολά Σαρκοζί και τής Ευρωπαϊκής Ένωσης για «ταχεία» και «ειρηνική» μετάβαση η οποία «πρέπει να αρχίσει τώρα». Ακόμα και αν επρόκειτο να εγκαταλειφθεί από τους παλιούς του φίλους και προστάτες — που δεν είναι και τόσο προφανές — ο χρεοκοπημένος Αιγύπτιος πρόεδρος θα προτιμήσει να γραπωθεί από την εξουσία μέχρι την τελευταία στιγμή μετά από τόσα χρόνια ανεκτικότητας και βοήθειας. Και τι είδους βοήθεια! Στον ιστοχώρο τής Γαλλικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο θα δει κανείς, κάτω από τον τίτλο «συνεργασία», επιμορφωτικά σεμινάρια αιγύπτιων αστυνομικών στη «διαχείριση πλήθους και κρίσεων». Πρόκειται για την «τεχνογνωσία» που η Μισέλ Αλιό-Μαρί πρότεινε να δοθεί στον τυνήσιο πρόεδρο Μπεν Αλί! Αλλά, όπως γνωρίζουμε, η στήριξη τής δικτατορίας τού Χόσνι Μουμπάρακ δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό, αλλά κάλυπτε κάθε πτυχή που ανταποκρινόταν στον ρόλο που του είχε αναθέσει η Δύση στο πλαίσιο των στρατηγικών και γεωπολιτικών επιδιώξεών της στην Μέση Ανατολή.

Στην πραγματικότητα, τόσο η Γαλλία όσο και η Ευρώπη, στα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, που δίνουν το τέμπο των εξελίξεων, έχουν υποσκελιστεί από τους ίδιους τους λαούς τους. Φαίνονται καλά στην υγεία τους οι ιδεολόγοι τού τέλους τής Ιστορίας που πετάχτηκαν στα σκουπίδια της. Τα πάνε μια χαρά οι Ιερεμίες τής πολιτικής τού σοκ και τού πολέμου των πολιτισμών που ήθελαν σώνει και καλά να δουν τη Δύση σε αντιπαράθεση με το ριζοσπαστικό Ισλάμ — οι οπαδοί μιας εντελώς μανιχαϊστικής αντίληψης τού πολέμου ανάμεσα στο καλό και στο κακό, αντίληψη που δικαιολογούσε κάθε είδους επικίνδυνες περιπέτειες στο όνομα τής δημοκρατίας των κανονιοφόρων. Μόνο που η εξέγερση των λαών τού αραβικού κόσμου έκανε κομμάτια και θρύψαλα τα σχέδια και τις δολοπλοκίες τους. Ξεσηκώθηκαν ζητώντας ανθρώπινα δικαιώματα και μια δημοκρατία που δεν σχετίζεται με πεζοναύτες και την Coca Cola, αλλά μια δημοκρατία που τους ανήκει.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούμε να δούμε τις παγίδες που πρέπει να αποφύγουν. Είναι βεβαίως αλήθεια ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η επιρροή που ασκεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Αλλά πώς μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αυτή η επιρροή γίνεται σήμερα αντικείμενο εργαλειοποίησης από ορισμένους, οι οποίοι επισείουν το φόβητρο μιας νέας Ισλαμικής Δημοκρατίας στο πρότυπο τού Ιράν, αδιαφορώντας για το αν έτσι τους παρέχουν εκ νέου νομιμοποίηση; Το ίδιο δεν έγινε με τους Ταλιμπάν που αρχικώς εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες; Η άλλη παγίδα είναι η συνέχιση, με άλλη μορφή, τής κηδεμονίας εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών δυνάμεων. Δεν απαιτείται γνώση τής ιερογλυφικής για να κατανοήσουμε το νόημα τής εξύμνησης τού ζευγαρώματος τού αιγυπτιακού στρατού και των Ηνωμένων Πολιτειών. Γνωρίζουμε βέβαια τη στάση που τήρησε ο στρατός, γεγονός που αποτελεί ευτύχημα. Αυτό όμως δεν παρέχει καμία δικαιολογία για τη διοχέτευση τού λαϊκού ξεσπάσματος προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός νέου αμερικανικού προτεκτοράτου.

Είναι στα χέρια τού αιγυπτιακού λαού να οικοδομήσει το μέλλον του και να μην αφήσει κανένα να του κλέψει τη επανάστασή του — ενώ, τις αμέσως επόμενες ώρες, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις απόπειρες αποσταθεροποίησης και τη βία και να είναι έτοιμος να τα δώσει όλα την Παρασκευή για να ξεφορτωθεί τον τύραννο. Για το σκοπό αυτό, ο αιγυπτιακός λαός χρειάζεται την αλληλεγγύη και την επαγρύπνηση όλων των δημοκρατών. Η Γαλλία πρέπει να κάνει τη φωνή της να ακουστεί — όχι για να κερδίσει χρόνο, αλλά γιατί έτσι πρέπει να γίνει.

WordCnt:650

Εικόνα: aljazeera

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο 05/02/2011 in Πολιτική

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s