RSS

Η τάξη βασιλεύει αλλά δεν κυβερνά…

08 Μαρ.


0:00–>5:35

In girum imus nocte
(μετάφραση Πάνος Τσαχαγέας, Εκδ. Ε. Τύπος)

Τη συνταγή τής ανατροπής τού κόσμου δεν την αναζητήσαμε στα βιβλία, αλλά αλητεύοντας. Ήταν μια περιπλάνηση που κρατούσε μέρες ολόκληρες, όπου καμιά δεν έμοιαζε με την προηγούμενη και που δε σταματούσε ποτέ. Συναρπαστικές συναντήσεις,[1] σημαντικά εμπόδια, προδοσίες ολκής, επικίνδυνα ξελογιάσματα, τίποτα δεν έλειψε από την αναζήτηση ενός άλλου ολέθριου Γκράαλ, που κανείς άλλος δεν είχε θελήσει κι έτσι, μια μαύρη μέρα, ο ωραιότερος παίκτης ανάμεσα μας χάθηκε μέσα στα δάση τής τρέλας. — Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τρέλα από την παρούσα οργάνωση τής ζωής.

Βρήκαμε τελικά το αντικείμενο τής αναζήτησης μας; Θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον το διακρίναμε φευγαλέα· γιατί είναι σε κάθε περίπτωση ολοφάνερο ότι από κει και πέρα ήμασταν σε θέση [να κατανοήσουμε την ψευδή ζωή υπό το φως τής αληθινής ζωής] και να αποκτήσου­με μια πολύ παράξενη δύναμη σαγήνης: διότι, από τότε, κανείς δεν μας πλησίασε χωρίς να θέλει να μας ακολουθήσει κι έτσι γίναμε ξανά κύριοι τού μυστικού τής διαίρεσης αυτού που ήταν ενιαίο. Ό,τι κατανοήσαμε δεν πήγαμε να το πούμε στην τηλεόραση. Δεν αποβλέπαμε σε επιχορηγήσεις επιστημονικής έρευνας, ούτε στα εγκώμια των διανοουμένων των εφημερίδων. Ρίξαμε λάδι στη φωτιά.

Έτσι προσχωρήσαμε οριστικά στο κόμμα τού Διαβόλου, δηλαδή, τού ιστορικού κακού που οδηγεί τις υπάρχουσες συνθήκες στην καταστροφή· στην «κακή πλευρά» που δημιουργεί την ιστορία καταστρέφοντας κάθε καθιερωμένη ικανοποίηση.[2]

Όσοι δεν έχουν αρχίσει ακόμα να ζουν, αλλά επιφυλάσσονται για μια καλύτερη εποχή και, επομένως, φοβούνται πολύ να γεράσουν, δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από έναν αιώνιο παράδεισο. Ο ένας τον τοποθετεί στην ολική επανάσταση κι ο άλλος — πράγμα που καμιά φορά είναι το ίδιο — στην άνοδο του στην ιεραρχία τής μισθωτής εργασίας. Κοντολογίς, περιμένουν ν’ αποκτήσουν πρόσβαση σ’ ό,τι ενατενίζουν μέσα στην ανεστραμμένη εικονογραφία τού θεάματος: μια ευτυχισμένη ενότητα αιώνια παρούσα. Όσοι όμως επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ως όπλο το χρόνο, ξέρουν ότι το όπλο τους είναι επίσης ο αφέντης τους και δεν μπορούν να παραπονεθούν γι αυτό. Είναι επίσης αφέντης όσων δεν έχουν όπλα και μάλιστα ο πιο σκληρός. Όποιος δεν θέλει να ενταχθεί στην απατηλή διαύγεια τού ανεστραμμένου κόσμου, εκλαμβάνεται οπωσδήποτε από τους πιστούς της ως αμφιλεγόμενος θρύλος, ένα κακόβουλο κι αόρατο φάντασμα, ένας διεστραμμένος Άρχοντας τού Σκότους. Ωραίος τίτλος εξάλλου: το σύστημα τής παρούσας διαύγειας δεν απονέμει άλλους τόσο τιμητικούς.[3]

Γίναμε λοιπόν, απεσταλμένοι τού Πρίγκηπα τού Διχασμού, «του αδικημένου» και επιχειρήσαμε να οδηγήσουμε σε απόγνωση όσους θεωρούσαν τον εαυτό τους άνθρωπο.[4]

[…]

[1] 0:22 Λεζάντα: Η αυγή αποκαλύπτει ένα μεγαλειώδες κάστρο κρυμμένο σε μια κοιλάδα στην καρδιά του βουνού.
[2] 2:08-2:40 Επισκέπτες τής νύχτας: Τι ωραία φωτιά! Πόσο αγαπάω τη φωτιά! Κι η φωτιά μ’ αγαπάει, μου γλύφει το χέρι, λες και είναι κουτάβι! Τι ωραία! Συγνώμη, ξέχασα να συστηθώ. Το όνομά μου τουλάχιστον, ο τίτλος μου δεν θα σας ενδιέφερε. Έρχομαι άλλωστε από τόσο μακριά. Ξεχασμένος στη χώρα του, άγνωστος στα ξένα, αυτή είναι η μοίρα τού Ξένου.
[3] 4:00-4:49 Επισκέπτες τής νύχτας: Μα διέκοψα την παρτίδα σας! — Δεν πειράζει, έχω ήδη χάσει. — Έτσι νομίζετε; Τσεκ-ματ. Κερδίσατε. Το σκάκι είναι τόσο απλό.
[4] 5:00-5:35 Επισκέπτες τής νύχτας: Μας συμπαθούν, μας νοιάζονται. Θα τους φροντίσουμε και μετά θα φύγουμε. Καλό ταξίδι, ο διάβολος πληρώνει τα ταξιδιωτικά.

 

Ετικέτες:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s