RSS

Ιαπωνία: Tepco, θυσία τής ασφάλειας στον βωμό τού κέρδους

17 Μαρ.

Ιαπωνία: Tepco, θυσία της ασφάλειας στον βωμό τού κέρδους
Rosa Moussaoui (Ουμανιτέ, 16/3)

Από το 2003 ο μεγάλος ιαπωνικός ιδιωτικός όμιλος είχε ποντάρει στη «μείωση των δαπανών συντήρησης» με σκοπό τη «διασφάλιση των κερδών».

Το κυνήγι τού κέρδους με κάθε τίμημα Αυτό θα μπορούσε να είναι το σλόγκαν τής πολυεθνικής εταιρείας Tokyo Electric Power (Tepco), η οποία εκμεταλλεύεται τους πυρηνικούς σταθμούς τής Φουκουσίμα. Ο μεγαλύτερος παγκοσμίως παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των εκτροπών ενός τομέα όπου οι καταστροφικές λογικές τής απελευθέρωσης τής αγοράς υλοποιήθηκαν μέχρι τις έσχατες συνέπειές τους.

Απόδειξη Στις αρχές του 2010 η Tepco ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 157,7 δισ. γιέν (1,19 δισ. ευρώ) για την περίοδο από τον Απρίλιο ως το Δεκέμβριο τού 2009 έναντι ζημίας 137,7 δισ. γιεν (1,04 δισ. ευρώ) πριν ένα χρόνο· θαυμαστή ανάκαμψη για μια πολυεθνική ο κύκλος εργασιών της οποίας υποχώρησε στο ίδιο διάστημα κατά 14%. Για την αποκατάσταση της κερδοφορίας της, όπως μας πληροφορούν οι διευθύνοντες τής εταιρείας, η Tepco μπόρεσε να μειώσει τις «τρέχουσες δαπάνες» της, που υποχώρησαν κατά 22,7%. Σύμφωνα με την επίσημη εξήγηση, αυτό οφείλεται στην πτώση τής τιμής τού πετρελαίου, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των θερμικών σταθμών τού ομίλου. Αυτό όμως δεν φαίνεται πολύ λογικό λαμβάνοντας υπόψιν ότι πρόκειται για μια επιχείρηση που, σε ένα οικονομικό της έγγραφο, τον Αύγουστο τού 2003 επέμενε στην αναγκαιότητα «τού εξορθολογισμού τού συνόλου των λειτουργιών της, συμπεριλαμβανομένης εδώ και τής μείωσης των δαπανών συντήρησης» με σκοπό τη «διασφάλιση» των κερδών της.

Άραγε η εκτέλεση τής συντήρησης και συνεπώς η ασφάλεια τού εξοπλισμού αντιμετωπίστηκε ως μεταβλητή προσαρμογής; Η Tepco δεν είχε διστάσει στο παρελθόν να κάνει κάτι τέτοιο. Στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2002 και Απριλίου 2003 η πολυεθνική είχε υποχρεωθεί να θέσει εκτός λειτουργίας τους 17 πυρηνικούς της αντιδραστήρες λόγω αποκαλύψεων που αφορούσαν την παραποίηση τριάντα περίπου ελεγκτικών εκθέσεων σε σχέση με τρεις πυρηνικούς σταθμούς τού ομίλου. Επρόκειτο μεταξύ άλλων για την συγκάλυψη από μέρους τού ηλεκτρο-πυρηνικού κολοσσού τριών περιστατικών που συνέβησαν στους σταθμούς τής Φουκουσίμα και τής Κασιουαζάκι-Καρίουα. Το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η Tepco δεν είναι χωρίς προηγούμενο. Για να αναφέρουμε ένα μόνο παράδειγμα: τον Μάρτιο τού 2007 η εταιρεία Hokuriku Electric Power παραδέχτηκε ότι απέκρυψε εν γνώσει της πυρηνικό συμβάν που είχε λάβει χώρα στο σταθμό Σικαμάτσι οχτώ χρόνια πριν, στις 18 Ιουνίου 1999. Αλλά, ποιος νοιάζεται για την ασφάλεια, όταν το μόνο που προέχει είναι η κούρσα τού κέρδους; Με 28 εκ. πελάτες στο Τόκιο και στη γύρω περιοχή, η Tepco ανακοίνωσε θριαμβικά στις 30 Ιουλίου τού περασμένου έτους ότι προτίθετο να πενταπλασιάσει τις προβλέψεις της για τα καθαρά κέρδη για το έτος 2010-2011. Για το διάστημα μεταξύ Απριλίου-Δεκεμβρίου 2010 η πολυεθνική κατέγραψε καθαρά κέρδη 139,8 δισ. γιεν (1,27 δισ. ευρώ). Επωφελούμενος από το κύμα πράσινης ανάπτυξης, ο όμιλος, ο οποίος ήδη διαχειρίζεται ένα αιολικό πάρκο, σκόπευε να κάνει επιπλέον επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο οίκος πιστοληπτικών αξιολογήσεων Standard & Poors — πάντοτε έτοιμος να απειλήσει ολόκληρες χώρες με υποβάθμιση — αξιολόγησε το μακροπρόθεσμο χρέος τής Tepco με AA- (η τέταρτη καλύτερη βαθμίδα στην κλίμακα αξιολόγησης τού οίκου).

Ακόμη και μέσα στην καρδιά της καταστροφής στη Φουκουσίμα, η Tepco εξακολουθεί να είναι έμμονα προσκολλημένη σε χρηµατοοικονοµικές θεωρήσεις. «Φαίνεται ότι η εταιρεία περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για να γεμίσει με θαλασσινό νερό τον πυρήνα τού αντιδραστήρα. Πράγματι, αν γεμίσει με νερό, ο πυρήνας του αντιδραστήρα αχρηστεύεται», επισημαίνει εκπρόσωπος τού σωματείου CGT στον κλάδο τής ενέργειας. Βεβαίως, το καθεστώς δημόσιας ιδιοκτησίας δεν αποτελεί, καθαυτό, εγγύηση έναντι οποιουδήποτε κινδύνου στο συγκεκριμένο τομέα. Αλλά σε τι τρομακτικές εξελίξεις μπορεί να οδηγήσει η εμμονή τού κέρδους … Ήδη από το 2005, στο δοκίμιό του με τίτλο «Από το Τσερνόμπυλ στα Τσερνόμπυλ» ο νομπελίστας φυσικός Ζορζ Σαρπάκ είχε διατυπώσει την ακόλουθη ανατριχιαστικά προφητική προειδοποίηση: «Το πρόβλημα τής ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών είναι εξαιρετικά σημαντικό για να αφεθεί αποκλειστικά στα χέρια των χρηματοδοτών, στα χέρια των ζηλωτών των βελτιστοποιήσεων των χρηματιστηριακών αποδόσεων».

Φώτο Libération

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: