RSS

Ακτή Ελεφαντοστού: εμπλοκή υπέρ τής διεθνούς «νομιμότητας»;

11 Απρ.

Γαλλία-Ακτή Ελεφαντοστού: Μυστικές δολοπλοκίες
(Ουμανιτέ, 8/4/11)
Rosa Moussaoui

Είναι πιθανόν κατά την προετοιμασία τής επίθεσης κατά τού Γκμπαγκμπό η Γαλλία να παρείχε υποστήριξη στο στρατόπεδο τού Ουαταρά εκπαιδεύοντας τις δυνάμεις του και παρέχοντας τους με παράνομο τρόπο όπλα και πυρομαχικά.

Η εκπληκτική ταχύτητα με την οποία οι στρατιωτικές δυνάμεις που στηρίζουν τον Ουαταρά πήραν υπό τον έλεγχό τους το νότιο μισό τής Ακτής Ελεφαντοστού θα μπορούσε να αποδοθεί στο γεγονός ότι η Γαλλία τους παρείχε στρατιωτική υποστήριξη πολύ πριν την έναρξη των βομβαρδισμών από τα ελικόπτερα τής αποστολής «Μονόκερος»; Είναι ήδη γνωστή η εμπλοκή τής Μπουρκίνα Φάσο και τής Νιγηρίας μέσω τής αποστολής ανδρών, όπλων και οχημάτων. Την περασμένη όμως Τετάρτη, η εφημερίδα le Canard enchaîné προέβη σε ανησυχητικές αποκαλύψεις αναφορικά με την παροχή γαλλικής βοήθειας κατά την προετοιμασία τής επίθεσης. Σύμφωνα με την σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα, ένας ανώτερος αξιωματούχος, που εμφανίζεται να έχει στενές σχέσεις με το μέγαρο των Ηλυσίων, φέρεται να δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος με «την αποτελεσματικότητά μας στην οργάνωση τής εφόδου στο Αμπιτζάν». Σύμφωνα με άλλη στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται η Canard enchaîné, η Γαλλία είχε προσφέρει στις Δημοκρατικές Δυνάμεις τής Ακτής τού Ελεφαντοστού (FRCI), δηλ. στον στρατό τού Αλασάν Ουαταρά, όχι μόνο «συμβουλές τακτικής», αλλά επίσης και «πυρομαχικά και όπλα FAMAS» (σημ. συντ.: τουφέκια εφόδου). Στο ίδιο πνεύμα, ένας νεαρός Αφρικανός δηλώνει ότι «μονάδες τού FRCI είχαν λάβει εκπαίδευση στον τομέα «ειδικών επιχειρήσεων» στη Μπουρκίνα Φάσο και στη Νιγηρία από Αμερικανούς και Γάλλους στρατιωτικούς εκπαιδευτές». «Ούτε ξέρουμε τι κάνουμε στη Γαλλο-Αφρική. Τα πάντα επιτρέπονται για την προώθηση των συμφερόντων των γαλλικών πολυεθνικών», λέει σφίγγοντας τα δόντια ο κομμουνιστής βουλευτής Ζαν-Ζακ Καντελιέ. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εν λόγω ισχυρισμοί, θα πρόκειται ουσιαστικά για κατάφωρη παραβίαση τού εμπάργκο όπλων. Η παραβίαση αυτή είναι ακόμη σοβαρότερη λόγω τού ότι η ευθύνη βαρύνει εκείνη την πλευρά που υποτίθεται ότι έχει αναλάβει τον έλεγχο τής τήρησης τού εμπάργκο. Στις 15 Νοεμβρίου 2004, το Συμβούλιο Ασφαλείας τού ΟΗΕ υιοθέτησε το ψήφισμα 1572 απαιτώντας από τα κράτη-μέλη του να «λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν την άμεση ή έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταβίβαση στην Ακτή Ελεφαντοστού, […] όπλων και και συναφούς υλικού κάθε τύπου, […], καθώς επίσης και οιασδήποτε βοήθειας, συμβουλών ή εκπαίδευσης σχετικά με στρατιωτικές δραστηριότητες». Με το ψήφισμα 1584, που υιοθετήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2005, ανατέθηκε στην UNOCI και στις γαλλικές δυνάμεις η «επίβλεψη τής τήρησης» τού εμπάργκο — χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία λόγω τής διαρκούς παραβίασής του. Έτσι, σε έκθεση που υπέβαλε το 2009 η ομάδα εμπειρογνωμόνων σχετικά με την Ακτή Ελεφαντοστού, επισημάνθηκε ότι: «τα μέρη τής σύρραξης εξακολουθούν να είναι βαριά εξοπλισμένα, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε να εμπλέκονται σε παρατεταμένες ένοπλες εχθροπραξίες, ενώ ορισμένοι μάλιστα επανεξοπλίζονται».

Όπλα, διαμάντια και κακάο

Το ίδιο έγγραφο έκανε λόγο για μια οικονομία «υπό τον έλεγχο των πολεμάρχων» στο βόρειο τμήμα τής Ακτής Ελεφαντοστού, ενώ γινόταν αναφορά και στο γεγονός ότι «τους φυσικούς πόρους ελέγχουν και εκμεταλλεύονται» οι «αρχηγοί ζώνης» των Νέων Δυνάμεων (FNCI). Η επιτροπή εξέφρασε επομένως ανησυχίες αναφορικά με «τη συστηματική μεταφορά όπλων και πυρομαχικών με προορισμό τα βόρεια τής χώρας, μια περιοχή υπό τον έλεγχο των Νέων Δυνάμεων, που πιθανώς σχετίζεται με το λαθρεμπόριο κακάο». Στην έκθεση, τέλος, εκφράζονταν υπόνοιες για παραβιάσεις τού εμπάργκο ακατέργαστων διαμαντιών με προέλευση την Ακτή Ελεφαντοστού, τα οποία εξορύσσονται και εξάγονται παράνομα μέσω τής Γουινέας. «Τις παραμονές των προεδρικών εκλογών, το βόρειο μισό της χώρας βρισκόταν υπό τον πλήρη έλεγχο μη αφοπλισμένων αντάρτικων δυνάμεων», λέει ο David Mauger, εκπρόσωπος τής οργάνωσης Survie, σημειώνοντας επίσης ότι «εξακολουθεί να παρεμποδίζεται» η δημοσίευση τής ετήσιας έκθεσης της ομάδας εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιας για την επίβλεψη τής τήρησης τού εμπάργκο όπλων, πράγμα που βεβαίως τροφοδοτεί υπόνοιες. Από την πλευρά της, η Canard enchaîné ισχυρίζεται επιπλέον ότι συγγενείς τού Αλασάν Ουαταρά εμπλέκονται σε υπόθεση εξαγωγής από την Ακτή του Ελεφαντοστού, το 2009 και 2010, αρκετών τόνων χρυσού με προέλευση τα ορυχεία τού Βορρά. Όπως διαβεβαιώνει μάλιστα η εβδομαδιαία εφημερίδα, «η αποστολή έγινε υπό την κάλυψη τής χρήσης των οχημάτων τού ΟΗΕ».

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s