RSS

Ο ΟΗΕ και ο λιμός στην Ανατολική Αφρική—T.Mountain

30 Ιολ.

Ο ΟΗΕ και ο λιμός στην Ανατολική Αφρική
Thomas Mountain
(γαλλικά)

Τη στιγμή που 15 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν στο Κέρας τής Αφρικής, άτομα όπως ο Άντονι Λέικ — που στο παρελθόν είχε προταθεί από τους Δημοκρατικούς ως υποψήφιος για τη θέση τού Διευθυντή τής CIA και ο οποίος σήμερα κατέχει το αξίωμα τού Εκτελεστικού Διευθυντή τής UNICEF — άρχισαν ήδη να χύνουν άφθονα τα κροκοδείλια δάκρυα. Ο Τόνι Λέικ, λοιπόν, απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, για τη συγκέντρωση δεκάδων — σημειώστε λάθος — εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να σώσουμε από τη λιμοκτονία τους πληθυσμούς τής Αιθιοπίας και τής Σομαλίας, παραλείποντας όμως να αναφέρει ότι, εξαιτίας τού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί από τον χρηματοδοτούμενο από τη Δύση αιθιοπικό στρατό, η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων των περιοχών Ογκαντέν και Ορομίγια (δέκα περίπου εκατ. άνθρωποι) δεν έχουν πρόσβαση σε επισιτιστική βοήθεια. Κι αν δεν με πιστεύετε, ρίχνοντας μια γρήγορη μάτια στον χάρτη τού ΟΗΕ στον οποίο εμφανίζονται οι χώρες τού Κέρατος τής Αφρικής που πλήττονται από την ξηρασία, μπορείτε να αντιληφθείτε μόνοι σας τη σοβαρότητα και την έκταση τού λιμού από τον οποίο ουσιαστικά υποφέρει ολόκληρη η νότια Αιθιοπία, όπου διαμένουν περίπου είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι.

Επιπλέον, τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τον λιμό στη Σομαλία. Οι επικεφαλής των φορέων επισιτιστικής βοήθειας είναι απρόθυμοι να παραδεχτούν ότι, μεταξύ εκείνων που λιμοκτονούν, ο αριθμός των προσφύγων που προέκυψαν ως αποτέλεσμα τής εισβολής των αιθιοπικών στρατευμάτων και των χρηματοδοτούμενων από τον ΟΗΕ δυνάμεων τής Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, το 2006, και τής επακόλουθης κατοχής τής χώρας, αγγίζει ή υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο. Το μέτρο μάλιστα τής μείωσης κατά 70% των «μερίδων επιβίωσης» που, με το πρόσχημα των «ελλειμμάτων χρηματοδότησης»,[1] αποφασίστηκε από τον Τόνι Λέικ και την παρέα του, προτού αυτοί αρχίσουν τα κροκοδείλια δάκρυά τους, πλήττει κυρίως αυτήν την κατηγορία ανθρώπων.

Μετά την ήττα και αποχώρηση των αιθιοπικών δυνάμεων που είχαν εισβάλει στη Σομαλία το 2006 και στο πλαίσιο τού «πολέμου κατά τής τρομοκρατίας», ακολούθησε το 2008 η άμεση παρέμβαση εκ μέρους τού ΟΗΕ και τής Αφρικανικής Ένωσης, που εν προκειμένω λειτούργησε ως στρατιωτικός βραχίονας τού υπερεθνικού οργανισμού, με την αποστολή εκστρατευτικής δύναμης αποτελούμενης από 10.000 άνδρες, στην πλειοψηφία τους προερχόμενοι από την Ουγκάντα.

Τα τρία τελευταία χρόνια, ο στρατός τού ΟΗΕ/ΑΕ έχει ισοπεδώσει πάνω από τη μισή έκταση τού Μογκαντίσου, τής παλιάς πρωτεύουσας τής χώρας. Εξαιτίας τού ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις από την Ουγκάντα έκαναν εκτεταμένη χρήση πυρών βαρέος πυροβολικού, ολμοβόλων, αρμάτων μάχης και επιθετικών ελικοπτέρων στο Μογκαντίσου, σβήστηκαν από τον χάρτη αστικές περιοχές συνολικής έκτασης άνω των 75 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στο ίδιο μάλιστα διάστημα, λόγω τής ανηλεούς επίθεσης των στρατευμάτων τού ΟΗΕ/ΑΕ, τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Σομαλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Μογκαντίσου φοβούμενοι για τη ζωή τους, πυκνώνοντας έτσι τις στρατιές των πεντακοσίων χιλιάδων προσφύγων που προκάλεσε η αιθιοπική εισβολή.

Η τετραετής ξηρασία που μαστίζει το Αφρικανικό Κέρας θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων εξήντα ετών. Η έναρξή τής ξηρασίας το 2007 συνέπεσε με την διενέργεια ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων καταστολής στην περιοχή τού Ογκαντέν, οι δαπάνες των οποίων χρηµατοδοτήθηκαν πλήρως από τους δυτικούς οργανισμούς (οικονομικής ή άλλης) βοήθειας. Παράλληλα με την εμπλοκή των ειρηνευτικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις καταστολής εξεγέρσεων προέκυψε και η ανάγκη συγκάλυψης αυτού τού εγκλήματος: ο Ερυθρός Σταυρός, καθώς επίσης και η διεθνής οργάνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, εκδιώχθηκαν από την περιοχή. «Μάτια που δεν βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται» είναι το σλόγκαν των ημερών για τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης που αποφεύγουν με κάθε τρόπο να στείλουν δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία στην περιοχή ή να παράσχουν οποιεσδήποτε πληροφορίες για τα δέκα εκατομμύρια άτομα που ζουν στην νοτιοανατολική και νοτιοδυτική Αιθιοπία, στις επαρχίες Ογκαντέν και Ορομιγία, και τα οποία κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε λιμοκτονία. Οι τελευταίοι που ριψοκινδύνευσαν το ταξίδι στο Ογκαντέν ήταν δύο Σουηδοί δημοσιογράφοι, τους οποίους οι πολέμαρχοι τού Πούντλαντ παρέδωσαν, έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων, στις Αιθιοπικές αρχές. Κατά τη διάρκεια ενέδρας που τους έστησαν Αιθίοπες παραστρατιωτικοί, οι συνοδοί τους σκοτώθηκαν, ενώ οι ίδιοι τραυματίστηκαν και κατέληξαν στις αιθιοπικές φυλακές, όπου και κρατούνται μέχρι σήμερα. Αυτό αποτελεί σίγουρα ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους όσους προσπαθούν να ανακινήσουν το θέμα τής συνεχιζόμενης γενοκτονίας στο Κέρας τής Αφρικής.

Κι έτσι τα κροκοδείλια δάκρυα θα εξακολουθούν να τρέχουν άφθονα και τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, που υποτίθεται θα ταΐσουν τα εκατομμύρια των πεινασμένων στο Κέρας τής Αφρικής, στο τέλος θα χρησιμοποιηθούν για μία ακόμα φορά για την αγορά από τον Αιθιοπικό στρατό σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού ή θα καταλήξουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τού πρωθυπουργού τής Αιθιοπίας, Μέλες Ζενάουι, και τής κλίκας του· και για κάποιο διάστημα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης θα μεταδίδουν ακατάπαυστα πληροφορίες και ειδήσεις από το Κέρας τής Αφρικής — γεμάτες σπαρακτικές εικόνες παιδιών που πεθαίνουν από την πείνα —, χωρίς όμως κανείς να κάνει τον κόπο να αναρωτηθεί γιατί περίπου δέκα εκατοµµύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε επισιτιστική βοήθεια λόγω ενός αποκλεισμού που έχει επιβληθεί από στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες χρηματοδοτούνται από τη Δύση.

[1] Σημ. συντ. Αναφέρεται στις εθελοντικές συνεισφορές των πλούσιων κρατών.

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s