RSS

Η Αγγλική Δικαιοσύνη επιβάλλει σκληρές ποινές προς παραδειγματισμό

18 Αυγ.

Η Αγγλική Δικαιοσύνη επιβάλλει σκληρές ποινές προς παραδειγματισμό
Tristan de Bourbon

Οι εσπευσμένες παραπομπές των συμμετεχόντων στα επεισόδια αυξάνουν υπερβολικά τον φόρτο εργασίας των λονδρέζικων δικαστηρίων. Οι δικαστές επιδεικνύουν εξαιρετική αυστηρότητα έναντι των κατηγορουμένων ακόμη και σε περιπτώσεις μικροπαραβάσεων.

«Ο πελάτης μου είναι φοιτητής μηχανολογίας· δίνει εξετάσεις σε 10 μέρες και μετά πάλι τον Σεπτέμβριο. Δεν έχει ποτέ στο παρελθόν καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα και δεν φέρει καμιά αντίρρηση στην επιβολή τού μέτρου τής απαγόρευσης κυκλοφορίας, τής χρήσης ηλεκτρονικού βραχιολιού ή οποιουδήποτε άλλου παρεπόμενου μέτρου, αρκεί να μπορέσει να δώσει τις εξετάσεις του». Ο συνήγορος τού Κέιρα Βαλεντίνο Λόσον επιδιώκει να εξασφαλίσει την υπό όρους αποφυλάκιση τού εικοσιδυάχρονου νεαρού που κατηγορείται για απόπειρα κλοπής. Μαζί με δύο συνομήλικους φίλους του, οι οποίοι βρίσκονται δίπλα του στο εδώλιο, συνελήφθη από την αστυνομία μια μέρα νωρίτερα σε ένα λεηλατημένο κατάστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στην κατοχή τους δεν βρέθηκαν κλοπιμαία από το κατάστημα.

Ένας δεύτερος δικηγόρος είναι έτοιμος να αρχίσει την αγόρευσή του. «Με τους φίλους του, ο Σάφρον Άρμστρονγκ θέλησε να δει τι συνέβη στο κατάστημα· να κάνει, κατά κάποιον τρόπο, δημοσιογραφική έρευνα» εξηγεί νηφάλια, ενώ ο πελάτης του κάθεται με σκυμμένο το κεφάλι. «Αισθάνεται μεταμέλεια για τις πράξεις του. Επιθυμεί να επανορθώσει το σφάλμα του, συμμετέχοντας στην επιχείρηση καθαρισμού των συνοικιών που επλήγησαν. Δουλεύει στο Μαρκς & Σπένσερ, είναι δευτεροετής φοιτητής χρηματοοικονομικών και θέλει να συνεχίσει στον δρόμο που διάλεξε, μετά από μια προβληματική παιδική ηλικία».

Η μητέρα ενός των κατηγορούμενων μπαίνει στην αίθουσα τού ακροατηρίου συνοδευόμενη από τον σύζυγό της. Περιμένει με αγωνία τη δικαστική απόφαση: «κ.Λόσον και κ.Άρμστρονγκ, το δικαστήριο αυτό δεν είναι αρμόδιο να δικάσει την υπόθεσή σας λόγω τής εξαιρετικής σοβαρότητας των εγκλημάτων που διεπράξατε. Ως εκ τούτου, σας παραπέμπω να δικαστείτε στο ακροατήριο ανώτερου δικαστηρίου στις 18 Σεπτεμβρίου», αποφαίνεται ο δικαστής. «Στο μεταξύ, λαμβανομένων υπόψη των περιστάσεων τής συγκεκριμένης υποθέσεως, απορρίπτω το αίτημα τής υπό όρους αποφυλάκισης. Θα αναμείνετε επομένως τη δίκη σας στη φυλακή». Απόφαση καρμπόν και για τον τρίτο κατηγορούμενο για κλοπή. Ένα από τα αγόρια χαμηλώνει το κεφάλι, το βλέμμα άδειο, ενώ η μητέρα του καλύπτει το πρόσωπο με τα χέρια της, για να μην βάλει τα κλάματα. «Θέλουν να παραδειγματίσουν τους υπόλοιπους, γι’ αυτό τους φόρτωσαν όλους τόσο βαριές κατηγορίες», γρυλίζει έξαλλος ο πατέρας του.

Η βρετανική δικαιοσύνη αποφάσισε την άμεση παραπομπή όλων των συλληφθέντων κατά τη διάρκεια των ταραχών, με αποτέλεσμα τα κύρια δικαστήρια τής πρωτεύουσας να πνιγούν από τις υποθέσεις. Από την περασμένη όμως Πέμπτη το ποινικό δικαστήριο τού Γουέστμινστερ επιφορτίστηκε με το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων. Οι δικαστές του εξετάζουν βιαστικά τους φακέλους, για να αποφασίσουν εάν οι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν ή όχι στο Δικαστήριο τού Στέμματος, που έχει πολύ ευρύτερες εξουσίες επιβολής ποινών. Δεδομένης τής αυστηρότητας των ποινών ήταν αναμενόμενο να ακολουθήσουν αντιδράσεις και εκκλήσεις ενάντια στην πολιτικοποίηση τής δικαιοσύνης: από τις υποθέσεις που εκδικάστηκαν συνολικά μέχρι το μεσημέρι τής Παρασκευής από το δικαστήριο αρ.5, μόνο μία οδήγησε στην άφεση ελεύθερου τού κατηγορουµένου· σε όλες τις άλλες οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στη φυλακή εν αναμονή τής δίκης τους. Ο ευτυχής εκλεκτός είχε προσαχθεί, στο πλαίσιο μαζικών συλλήψεων, με την κατηγορία απλώς τής «κακής συμπεριφοράς», και όχι επειδή συμμετείχε, με οποιοδήποτε τρόπο, στις καταστροφές και στις λεηλασίες.

Οι κατηγορούμενοι είναι στην πλειοψηφία τους — λευκοί (όπως ο προαναφερθείς) ή μαύροι — άνδρες. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι σπουδαστές ή εργαζόμενοι ηλικίας μεταξύ 17 και 25 ετών. Οι περισσότεροι προσέρχονται στο δικαστήριο δεμένοι με χειροπέδες. Κανένας τους δεν συμπεριφέρεται με θράσος — και, κυρίως, όχι ο Νίκολας Ρόμπινσον, ο εικοσιτριάχρονος νεαρός, με καθαρό ποινικό μητρώο, κατηγορούμενος για την κλοπή ενός μπουκαλιού νερού από ένα λεηλατημένο κατάστημα, ο οποίος καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση.

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο 18/08/2011 in Βία, Δίκαιο, Κράτος

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s