RSS

Στην Τρίπολη οι «εξεγερμένοι» των ειδικών δυνάμεων τού ΝΑΤΟ

26 Αυγ.

Vodpod videos no longer available.

«Συνοδοιπόροι-Αγωνιστές» των «Διεθνών Ταξιαρχιών» τού Κατάρ

Manlio Dinucci (il manifesto, 25/8)

Σύμφωνα με βίντεο, που είναι διαθέσιμο στο YouTube, η πρεσβεία τού Κατάρ στην Τρίπολη επαναλειτούργησε πριν από τρεις μέρες (Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011), όταν ένοπλοι άνδρες, αφού εισήλθαν εντός τού εγκαταλελειμμένου κτιρίου που είχε υποστεί εμφανείς ζημιές, ύψωσαν εκεί την εθνική σημαία τής χώρας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η παρουσία στη Λιβύη ειδικών δυνάμεων από το Κατάρ. Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς (23/8/11), ειδικές δυνάμεις τής Μεγάλης Βρετανίας, τής Γαλλίας και τού Κατάρ προσφέρουν ήδη τακτική υποστήριξη στις δυνάμεις των ανταρτών, ενώ στην κυβέρνηση τής Βεγγάζης παρέχεται οργανωτική βοήθεια από απεσταλμένους τής CIA στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος τού ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι στην Τρίπολη οι αντάρτες συνεπικουρούνται από Βρετανούς και Γάλλους καταδρομείς. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε αν έχουν αναπτυχθεί και πράκτορες τής CIA, ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε ότι αυτό πράγματι ισχύει.

Διαψεύδονται έτσι οι μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις τού ΝΑΤΟ ότι δεν επρόκειτο να υπάρξουν «μπότες στο έδαφος», ότι δηλαδή δεν επρόκειτο να αναπτυχθούν ξένα στρατεύματα στη Λιβύη. Όπως αποκαλύπτουν όμως έρευνες τής Γκάρντιαν και τής Τέλεγκραφ, οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις έπαιξαν ρόλο-κλειδί στην επίθεση κατά τής Τρίπολης. Η επιχείρηση προετοιμάστηκε στη Βεγγάζη από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες MI6, που έθεσαν στη διάθεση των ανταρτών εξοπλισμό επικοινωνίας και αποθήκες όπλων και πολεμοφοδίων στα περίχωρα τής Τρίπολης, όπου είχαν ήδη διεισδύσει μυστικοί πράκτορες με σκοπό την καθοδήγηση των αεροπορικών επιδρομών. Η επίθεση άρχισε όταν τα μαχητικά Τορνέιντο GR4 τής RAF [τής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας], που απογειώθηκαν από την Ιταλία, έπληξαν με βόμβες ακριβείας Paveway IV ένα κέντρο τηλεπικοινωνιών και άλλους στόχους-κλειδιά τής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στη Φρανς Σουάρ, πεντακόσιοι τουλάχιστον Βρετανοί κομάντος δρουν στο λιβυκό έδαφος, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και οι εκατοντάδες Γάλλοι καταδρομείς, οι οποίοι έφτασαν στην Λιβύη με τα ελαφρά ελικόπτερα της Γαλλικής Αεροπορίας Στρατού (Alat) επί τού ελικοπτεροφόρου πλοίου αμφιβίων επιχειρήσεων Tonnerre.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε επίσης το Κατάρ, ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή: σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις τού Πενταγώνου, το Κατάρ δαπάνησε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την ενδυνάμωση και ενίσχυση τής αεροπορικής βάσης στο Αλ Ουντέιντ, που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο των εχθροπραξιών στο Αφγανιστάν και ως προκεχωρημένο φυλάκιο τής Κεντρικής Διοίκησης τού Πενταγώνου. Δεν προκαλεί, λοιπόν, απορία το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον ανέθεσε σ’ αυτή τη μοναρχία τού Περσικού Κόλπου την εμπιστευτική επιχείρηση διείσδυσης στο έδαφος τής Λιβύης μονάδων καταδρομέων, εκπαιδευμένων και εξοπλισμένων από το Πεντάγωνο, οι οποίοι θα μπορούσαν ευκολότερα να μεταμφιεστούν ως Λίβυοι αντάρτες χάρη στη γλώσσα και την εμφάνισή τους. Το Κατάρ έχει επίσης αναλάβει τον ανεφοδιασμό των ανταρτών: καταριανό αεροσκάφος εθεάθη πρόσφατα στη Μισράτα να μεταφέρει σημαντικό φορτίο όπλων. Επιπλέον, όπως προκύπτει από έγκυρες πηγές, εκτός από τις δυνάμεις τού Κατάρ στη Λιβύη δραστηριοποιούνται και ειδικές δυνάμεις από την Ιορδανία και πιθανόν από άλλες αραβικές χώρες. Να υπενθυμίσω ότι στα Αραβικά Εμιράτα βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια δημιουργίας ενός μυστικού στρατού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες τής Μέσης Ανατολής και τής Βορείου Αφρικής (πβ. il manifesto, 18/5/11)[1].

Ενώ το ΝΑΤΟ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές κατά λιβυκών στόχων, στρώνοντας έτσι το έδαφος για την προέλαση των ανταρτών, διεξάγεται παράλληλα ένας μυστικός πόλεμος στο έδαφος τής χώρας με σκοπό να διασφαλιστεί, στη μετακανταφική Λιβύη, η μετάβαση τής πραγματικής εξουσίας στα χέρια των δυτικών δυνάμεων, συνεπικουρουμένων από τις μοναρχίες του Κόλπου. Δεν θα διστάσουν συνεπώς να υψώσουν τη σημαία τής «ειρηνευτικής αποστολής» και να φορέσουν τα κυανά κράνη τού ΟΗΕ.

[1] «Δημιουργία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενός μυστικού στρατού για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική».

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο 26/08/2011 in Αποικιοκρατία, Βία

 

Ετικέτες:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s