RSS

POWs III

08 Αυγ.

Πόλεμος εξολόθρευσης

[…] Έως το τέλος τού 1941 οι Γερμανοί είχαν ήδη συλλάβει 3 εκ. σοβιετικούς αιχμαλώτους. Τον Φεβρουάριο τού 1942 2 εκ. εξ αυτών ήταν ήδη νεκροί από τις ασθένειες, τις κακουχίες και την πείνα. Εκτός αυτού, η τακτική των Γερμανών ήταν να εκτελούν τους αιχμαλώτους, για τους οποίους είχαν υπόνοιες ότι ήταν κομμουνιστές. Έως το τέλος τού πολέμου στο ανατολικό μέτωπο οι Γερμανοί είχαν εκτελέσει 160 χιλιάδες «κομισάριους» που είχαν συλληφθεί ως αιχμάλωτοι πολέμου.

Την ίδια μοίρα με τους σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου μοιράστηκαν πολλοί άλλοι σοβιετικοί πολίτες και προπάντων εκείνοι που είχαν εβραϊκή καταγωγή. Περίπου ένα εκατομμύριο σοβιετικοί Εβραίοι σφαγιάστηκαν από τους Γερμανούς, κυρίως την περίοδο 1941-1942.[10] Το κύριο όργανο διάπραξης των μαζικών δολοφονιών ήταν τα Άινζατσγκρούπεν των Ες-Ες. Τα Άινζατσγκρούπεν έλαβαν αρχικά εντολές να θανατώνουν τους αρτιμελείς άνδρες εβραϊκής καταγωγής. Ωστόσο τον Αύγουστο τού 1941 ο Χίμλερ, αρχηγός των Ες-Ες, έδωσε την διαταγή να αρχίσει η μαζική και αδιάκριτη εξόντωση των εβραϊκών πληθυσμών — ανδρών και γυναικών, γονέων και παιδιών, νέων και ηλικιωμένων, ασθενών και υγιών. Ενδεικτική αυτής τής αλλαγής πολιτικής ήταν η εκτέλεση 30.000 Εβραίων στο Μπάμπι Γιαρ, μια χαράδρα έξω από το Κίεβο στα τέλη τού Σεπτεμβρίου τού 1941.

Τα αίτια τής μετάβασης αυτής από την επιλεκτική θανάτωση Εβραίων ανδρών στον μαζικό φόνο όλων συλλήβδην των Εβραίων απασχόλησαν εκτεταμένα πολλούς ιστορικούς τού Ολοκαυτώματος.[11] Το ζήτημα φαίνεται να συνδέεται με την κλιμάκωση των αντι-αντιστασιακών τακτικών των Γερμανών. Μέσα σε διάστημα ημερών από το ξέσπασμα τού πολέμου, στα μετόπισθεν των γερμανικών στρατευμάτων εισβολής, ανέλαβαν δράση σώματα σοβιετικών ανταρτών — παρακινούμενων, παραδειγματιζόμενων και επικουρούμενων από μονάδες των οπισθοχωρούντων στρατευμάτων τού Κόκκινου Στρατού που είχαν περικυκλωθεί και επιχειρούσαν να σπάσουν τον γερμανικό κλοιό.

Σε απάντηση οι Γερμανοί άρχισαν να καίνε χωριά και να εκτελούν όσους θεωρούνταν ύποπτοι για παροχή βοήθειας στους αντάρτες (όπως ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα, στην Γιουγκοσλαβία και την Πολωνία). Τον Σεπτέμβριο τού 1941, η Βέρμαχτ έδωσε διαταγή να εκτελούνται 50-100 «κομμουνιστές» για κάθε Γερμανό που πέφτει θύμα των ανταρτών.

Υπήρχε στενή σχέση ανάμεσα στην αντι-αντιστασιακή δράση και τακτική τής Βέρμαχτ και την εκστρατεία των Ες-Ες σε βάρος των Εβραίων. Όλοι οι Εβραίοι στιγματίζονταν ως κομμουνιστές και αντάρτες και όλοι οι αντάρτες αποκαλούνταν υποτιμητικά «Εβραίοι». «Ο Εβραίος είναι αντάρτης. Ο Αντάρτης είναι Εβραίος». «Κάθε Εβραίος, ένας Μπολσεβίκος — κι άρα αντάρτης». Αυτά ήταν τα γερμανικά συνθήματα που εξυπηρετούσαν τον διπλό στόχο τής εκλογίκευσης τής μαζικής δολοφονίας των Σοβιετικών Εβραίων και τής δικαιολόγησης και νομιμοποίησης των γενικευμένων άγριων μέτρων κατά τής αντιστασιακής δράσης.[12] Για παράδειγμα, η σφαγή στο Μπάμπι Γιαρ υποτίθεται ότι έγινε σε αντίποινα για τον θάνατο ενός αριθμού Γερμανών αξιωματικών από την έκρηξη βομβών βραδείας ανάφλεξης που είχαν τοποθετηθεί στο κέντρο τού Κίεβου από στρατιώτες τού Κόκκινου Στρατού που υποχρεώθηκαν σε υποχώρηση.

G.Roberts, Stalin’s Wars, Yale UP: New Haven & London, σελ.87


[10] L. Dobroszycki & J.S. Gurock (συντ.), The Holocaust in the Soviet Union, M.E. Sharpe: New York 1993.

[11] J. Matthaus, “Operation Barbarossa and the Onset of the Holocaust” στον συλλογικό τόμο C. Browning, The Origins of the Final Solution, University of Nebraska Press: Lincoln, NB 2004 και τα κείμενα των J. Förster, C. Streit, O. Bartov και C.Browning στον συλλογικό τόμο D. Cesarini (συντ.), The Final Solution, Routledge: London 1994.

[12] C. Streit, “Partisans-Resistance-Prisoners of War” στον συλλογικό τόμο J.L. Wieczynzki (συντ.), Operation Barbarossa, Charles Schlacks: Salt Lake City 1993.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s