RSS

Το (αντιφά) κλουβί με τις τρελές

21 Σεπτ.

[Μόνο στο ντέλι τής «Αυγής»: Από σήμερα και κάθε μέρα το μενού έχει … «ιερές γελάδες»]

Το κείμενο τής έκκλησης, Christine Delphy

Πρόκειται για τη δημοσιογράφο και δοκιμιογράφο Καρολίν Φουρέστ, την οποία βράβευσαν οι «Indivisibles» απονέμοντάς της μια επίχρυση μπανανόφλουδα, στην κατηγορία «les Experts Chronikers», επειδή «κατήγγειλε» δημόσια τις πρακτικές ορισμένων «συλλόγων που όχι μόνο ζητούν αθλητικούς χώρους για την οργάνωση τουρνουά μπάσκετ με τη συμμετοχή αποκλειστικά — «καλυμμένων» — γυναικών, αλλά χρησιμοποιούν τις εν λόγω εκδηλώσεις για την άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση τής Χαμάς».

Μήνυση για προσβολή τής προσωπικότητας και δυσφήμηση

Η Φουρέστ απάντησε μ’ ένα εξαιρετικά βίαιο άρθρο, που μάλιστα δημοσιεύτηκε στην Χάφινγκτον Ποστ και στο οποίο όχι μόνο αντιμετωπίζει τη δημοσιογράφο Rokhaya Diallo, συνιδρύτρια των «Indivisibles», ως εχθρό τής κοσμικότητας και ως σύμμαχο των ισλαμιστών, καταλογίζοντάς της ότι διατηρεί παρασκηνιακές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση [!!!], αλλά αυτοανακηρύσσεται σε αυτόκλητη κατήγορο τής «τρομοκρατίας κατά τού τύπου». Η Καρολίν Φουρέστ, όμως, δεν σταματάει εδώ: αποκαλεί τους «Indivisibles» και τα μέλη τής ελλανοδίκου επιτροπής «αποβράσματα» και αφήνει υπόνοιες ότι «εκτελούν συμβόλαιο» για λογαριασμό όσων ονειρεύονται κρυφά να τη «στείλουν στα πευκάκια», να τη «φιμώσουν» και να τη «διαπομπεύσουν δημόσια».

Αλλά το σοβαρότερο δεν είναι αυτό! Σαν να μην έφταναν οι προσβλητικοί και δυσφηµιστικοί της ισχυρισμοί, η Καρολίν Φουρέστ ανακοινώνει ότι θα υποβάλει μήνυση κατά των «Indivisibles» για προσβολή τής προσωπικότητάς της και δυσφήμιση!

Η μήνυσή της θα στραφεί και εναντίον όλων των μελών τής ελλανοδίκου επιτροπής των «Y’a bon Awards» τού 2012 και, πιο συγκεκριμένα, τού προέδρου τού συλλόγου Gilles Sokoudjou, όπως επίσης και εναντίον των ηθοποιών Jalil Lespert και Aïssa Maïga, των ράπερ Mokobé και Youssoupha, των συγγραφέων Faiza Guène και Alain Mabanckou, των κοινωνιολόγων Jean Baubérot και Nacira Guénif, τού ιστορικού Olivier Le Cour Grandmaison, τής ειδικού σε θέματα πολιτισμού Maboula Soumahoro και των δημοσιογράφων Florence Aubenas, Abdelkrim Branine, Sébastien Fontenelle και Frédéric Martel.

Δεν υπάρχει «έγκλημα καθοσιώσεως» κατά των λειτουργών τού Τύπου

Όσον αφορά το επικίνδυνο αυτό προηγούμενο για την ελευθερία τής έκφρασης και τον αντιρατσιστικό αγώνα, θα θέλαμε να δηλώσουμε τα εξής:

— Είναι εξαιρετικά αντιφατικό το γεγονός ότι, όταν δημοσιεύτηκαν οι καρικατούρες τού Μωάμεθ στο περιοδικό Σαρλί Εμπντό [Charlie Hebdo], η Καρολίν Φουρέστ υποστήριξε με πάθος την ελευθερία τής έκφρασης στο όνομα τής σάτιρας, ενώ τώρα αρνείται να αναγνωρίσει το ίδιο δικαίωμα και στους «Indivisibles». Άλλωστε, το γεγονός ότι η ίδια η Φουρέστ εκμεταλλεύθηκε την επικαιρότητα για ίδιους σκοπούς, δηλώνοντας οργισμένη για την απονομή τού βραβείου, «ενώ η Γαλλία πενθούσε ακόμα τα θύματα τού δολοφόνου τής Τουλούζης», δεν μοιάζει να δικαιώνει εκ των υστέρων τα μέλη τής επιτροπής;

— Δεν υφίσταται σήμερα έγκλημα καθοσιώσεως κατά των λειτουργών τού Τύπου, όπως δεν υφίσταται και έγκλημα καθοσιώσεως κατά τού μονάρχη ή ακόμα και έγκλημα κακόβουλης βλασφημίας [σε βάρος ευυπόληπτου προσώπου]. Ως εκ τούτου, το δικαίωμα τής ελεύθερης έκφρασης περιλαμβάνει και την ελευθερία δημοσιοποίησης αιτιάσεων εναντίον και τής ίδιας τής Φουρέστ.

— Ενώ η Καρολίν Φουρέστ, με την ιδιότητά της ως δημοσιογράφου στη Μοντ και στο Radio France, είναι συχνά προσκλεκλημένη στα πιο δημοφιλή μέσα μαζικής ενημέρωσης και συνεπώς διαθέτει μεγάλη μιντιακή απήχηση και ευρέα περιθώρια άσκησης τόσο τού ατομικού της δικαιώματος τής ελευθερίας τής έκφρασης όσο και τού δικαιώματος αντιλόγου, επιδιώκει εντούτοις να καταπνίξει την ελευθερία τού λόγου των «Indivisibles» και των μελών τής επιτροπής, εμπλέκοντάς τους σε μια δυσάρεστη και δαπανηρή δικαστική διαδικασία.

— Η άποψη που βρίσκει μεγάλη απήχηση ανάμεσα στους αντιρατσιστές ακτιβιστές και τους πανεπιστημιακούς και σύμφωνα με την οποία η Καρολίν Φουρέστ, εν ονόματι τής κοσμικότητας και με μια επίφαση καθωσπρεπισμού, συμβάλλει εδώ και πολλά χρόνια στη διάδοση αγχογόνων στερεοτύπων και προκαταλήψεων όσον αφορά το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους, δεν αναπαράγεται σχεδόν ποτέ από τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης που της παρέχουν συχνά βήμα έκφρασης.

— Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρούμε ιδιαίτερα προκλητική την αμφισβήτηση τής συγκεκριμένης στοιχειώδους ελευθερίας έκφρασης των καλλιτεχνών, των διανοούμενων και των αντιρατσιστών ακτιβιστών: τού δικαιώματός τους να στρέψουν τους προβολείς τής δημοσιότητας επάνω στη δημοσιογράφο για τη διάρκεια μιας χιουμοριστικής τελετής απονομής.

Για τους λόγους αυτούς οι υπογράφοντες την έκκληση επιθυμούμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους «Indivisibles» και στα μέλη τής επιτροπής των «Y’a Bon Awards 2012». Αν η Καρολίν Φουρέστ έδωσε στον εαυτό της το δικαίωμα να κατηγορήσει τους «Indivisibles» για ρατσισμό («Όταν ο αντιρατσισμός γίνεται ρατσισμός», γράφει η Φουρέστ, χωρίς καμία συναίσθηση τού παραλογισμού), γιατί να μην δικαιούνται οι «Indivisibles» να της απονείμουν την επίχρυση μπανανόφλουδα που την κέρδισε με το σπαθί της;

Ως έκφραση αλληλεγγύης προς τους «Indivisibles» απονέμουμε και εμείς ένα «Y’a Bon Award» στην Καρολίν Φουρέστ. Αν το θεωρεί έγκλημα, να συμπεριλάβει κι εμάς στη μήνυση που θα καταθέσει εις βάρος των μελών τής επιτροπής.

[Ακολουθούν υπογραφές]

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s