RSS

Ανατολική Ουκρανία: 4 Μαρτίου

06 Μαρ.

Φώτο 1

Φώτο 2

Ήδη στις 24/2 έγιναν διαδηλώσεις σε πολλές ουκρανικές πόλεις, με κύριο σημείο συγκέντρωσης τα αγάλματα τού Λένιν, δεδομένου τού ότι οι πραξικοπηματίες έδειξαν την πρόθεσή τους να γκρεμίσουν όσα στέκονταν ακόμα όρθια. Κυκλοφόρησαν μάλιστα χάρτες, όπου προστίθεντο τα σημεία όπου σημειώθηκαν καταστροφές των αγαλμάτων [φώτο 1-2]. Σας αφήνω να θαυμάσετε τα «καλλιτεχνήματα» που κοσμούν τις βάσεις των αγαλμάτων και για τα οποία υπεύθυνοι είναι άτομα που αβαντάρονται από πολιτικές δυνάμεις οι οποίες χαίρουν τής στήριξης των κυβερνήσεων μας [φώτο 3]. Είδα με τα ίδια μου τα μάτια να αναφέρεται ότι το γκρέμισμα κάθε αγάλματος τού Λένιν αποτελεί «πολιτική πράξη ευθύνης». Όταν ρώτησα για τους αγκυλωτούς σταυρούς, η απάντηση που έλαβα ήταν ότι «πρόκειται για θέμα δευτερεύουσας σημασίας». Μη θέλοντας να αποκαλύψω την ταυτότητα τού συνομιλητή μου, θα αναφέρω μόνο ότι συνεργάστηκε επανειλημμένα με μια διεθνή ΜΚΟ. Τέτοια άτομα, λοιπόν, δραστηριοποιούνται σήμερα σ’ αυτούς τους χώρους με πρόσχημα το ενδιαφέρον τους για τον κόσμο. Από τη στιγμή που σκοπός των πραξικοπηματιών ήταν να σβήσουν μονοκοντυλιά την ιστορία τής μισής χώρας, αυτό που ήταν να γίνει έγινε.

Φώτο 3

Ωστόσο, ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις και, πράγματι, στις 24 τού μήνα, πολλές πόλεις έδωσαν το παράδειγμα, όπως βλέπουμε εδώ στη Σεβαστοπόλ [φώτο 4]. — Το μήνυμα στο πανό τής φωτογραφίας [5] μιλάει από μόνο του! [«Stop Ukrainian Nazism»] Και όμως οι εφημερίδες μας σαν πρόβατα συμμορφώθηκαν με την σιωπηρή εντολή τού Μπερνάρ-Ανρί Λεβί μετά την σύντομη επίσκεψή του στο Κίεβο. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα κενό στη συλλογική τους μνήμη και στο εξής είναι σαν μην υπήρξε ποτέ στην Ουκρανία κάθε τι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως νεοναζιστικό. Επομένως, η «επανάσταση» θα πρέπει να εξαπλωθεί και να φτάσει και στις επαρχίες! Και αυτό παρά το γεγονός ότι για να κρατηθεί «ζωντανή» στο Κίεβο, χρειάστηκε να επιστρατευθούν τα μεγάλα μέσα: οι «μάρτυρες», οι πολιτοφυλακές, το τηλεοπτικό θέαμα και οι τηλεοπτικές απάτες.

Φώτο 4

Είδαμε λοιπόν να καταφτάνουν στο Χάρκοβο μερικές εκατοντάδες «μπαντερικοί», οι οποίοι έκαναν ορμητήριό τους ένα «φάιτ κλαμπ» με το όνομα Oplot. Τη νύχτα τής Παρασκευής προς το Σάββατο η ομάδα αυτή κατέλαβε το κτίριο τού περιφερειακού συμβουλίου. Ο λαός, όμως, τής πόλης, όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι στο νότο και στα ανατολικά τής χώρας, αποφάσισαν διαφορετικά και δεν έσπευσαν να «αγκαλιάσουν» την ψευδοεπανάσταση που έχει ως στόχους να απογορεύσει τη χρήση τής ρωσικής γλώσσας, να θέσει εκτός νομιμότητας το κομμουνιστικό κόμμα και το κόμμα των περιοχών και να άρει την απαγόρευση εγκωμιασμού τού φασισμού και τού ναζισμού. Η θέα και μόνο τής μαυροκόκκινης σημαίας προκαλεί στους ανθρώπους αυτούς σύγκρυο. Οι «μπαντερικοί» τελικά εκδιώχθηκαν από το περιφερειακό συμβούλιο.

Φώτο 5

Στο βίντεο, βλέπουμε τον δήμαρχο τού Χάρκοβο να απευθύνεται στο συγκεντρωμένο πλήθος και να καλεί σε ψυχραιμία:

Και εδώ, άνευ σχολίου, το κτήριο τού «φάιτ κλαμπ» στην κατάσταση που το άφησαν οι «επαναστάστες» [7:20, 10:27]:

Ακολουθεί ένας μη πλήρης κατάλογος των διαδηλώσεων εναντίον τού πραξικοπήματος και τής νέο-εγκαθιδρυμένης φασιστικής κυβέρνησης που έλαβαν χώρα το Σάββατο, όπως και ένας χάρτης [φώτο 6] που συνέταξε ο Ζ. Σαπίρ με τις πόλεις που ύψωσαν στο δημαρχείο ρωσικές σημαίες [φώτο 7-24]:

Φώτο 6

7. Altchevsk 01.03.2014
8. Artëmovsk 01.03.2014
9. Donetsk 01.03.2014
10. Kertch 01.03.2014
11. Kherson 01.03.2014
12. Kramatorsk 01.03.2014
13. Konstantinovska 01.03.2014
14. Krasni Lutch 01.03.2014
15. Mariupol 01.03.2014
16. Nicolaev 01.03.2014
17. Popasnaya 01.03.2014
18. Staxanov 01.03.2014
19. Sievierodonetsk 01.03.2014
20. Kharkov 01.03.2014
21. Sverdlosk 01.03.2014
22. Yalta 01.03.2014
23. Slaviansk 01.03.2014
24. Zaporojie 01.03.2014

Σε όσους δεν αρκούν οι φωτογραφίες, ακολουθεί μια σειρά βίντεο από την ίδια μέρα:

Χάρκοβο: (1) (2)

Σεβαστοπόλ: (1)

Γκορλόβκα: (1) (2)

Ντονέτσκ: (1) (2) (3) (4) (5)

Σιμφέροπολ: (1) (2) (3)

Εβπατόρια: (1) (2) (3) (4)

Μάριουπολ: (1)

Λουγκάνσκ: (1) (2)

Σταχάνοφ: (1)

Άρτιομοβσκ: (1) (2)

Νικολάεφ: (1)

Ντνιεπροπετρόφσκ: (1)

Ντνιεπροντζέρζινσκ: (1) (2)

Κρίβοϊ-Ρογκ: (1)

Κέρσον: (1)

Να η απόδειξη ότι από ένα μεγάλος μέρος τής χώρας δεν αναγνωρίζεται η φασιστική κυβέρνηση που κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία. […] Ποια είναι η σημερινή αντίδραση τής κυβέρνησης-μαριονέτας τού Κίεβου; Μεταξύ άλλων ανοησιών, ο υπηρεσιακός πρόεδρος Τουρτσίνοφ αποφάσισε να διορίσει δύο ολιγάρχες ως επικεφαλής των περιφερειακών συμβουλίων σε περιοχές που στην πλειοψηφία τους διάκεινται εχθρικά στο κίνημα «Μαϊντάν». Στο Ντνιεπροπετρόφσκ διόρισε τον Κολομόισκι, τον τρίτο πλουσιότερο άνδρα τής Ουκρανίας, ο οποίος έχει διασυνδέσεις με το «Σβόμποντα» και που, μέσω των ΜΜΕ που κατέχει, συνέβαλε τα μέγιστα στην προβολή και διαφήμιση τού κινήματος. Όσον αφορά τον δεύτερο διορισθέντα, τον Σέρχιι Ταρούτα, πρόκειται, επίσης, για έναν ολιγάρχη που διατηρεί πολύ στενές επιχειρηματικές σχέσεις με τον πρώτο μέσω τού ομίλου «Privat» και ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής τής «βιομηχανικής ένωσης τού Ντονμπάς». Θα έλεγε κανείς ότι, με τον διορισμό του ως κυβερνήτη τού Ντονέτσκ, εκείνο που επιδιώκεται είναι η τρομοκράτηση των κατοίκων, οι οποίοι, έχοντας απέναντί τους τον εργοδότη τους, θα έπρεπε να το σκεφτούν καλύτερα πριν αποφασίσουν να κατεβούν στους δρόμους. Ωστόσο, σήμερα — όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο — βλέπουμε τους κατοίκους τής πόλης να παίρνουν στο κυνήγι τον Ταρούτα και τους προσωπικούς του φρουρούς (οι οποίοι εν παρόδω μοιάζουν περίεργα με αμερικάνους μισθοφόρους):

Στα βίντεο που ακολουθούν, βλέπουμε τους κατοίκους να πολιορκούν και να καταλαμβάνουν το κτήριο τού συμβουλίου, δείχνοντας έτσι ότι δεν αναγνωρίζουν ως κυβερνήτη τους τον εγκάθετο τής παράνομης κυβέρνησης τού Κίεβου.

Στην αρχή, στην πλατεία τής πόλης:

Έπειτα μπροστά από το κιγκλίδωμα:

Στη συνέχεια, εισέρχονται στο κτήριο:

Και καταλήγουν, χωρίς όπλα και χωρίς τραυματίες, στην αίθουσα τού συμβουλίου, όπου αναγνωρίζουν ως κυβερνήτη τους τον Πάβελ Γκουμπάρεφ:

Τα πρώτα μέτρα στα οποία προέβη ο Γκουμπάρεφ ήταν τα εξής:

(1) Εξαγγελία δημοψηφίσματος για την τύχη τού Ντονμπάς.
(2) Μη αναγνώριση τής χούντας τού Κίεβου και των εκπροσώπων της.
(3) Πιθανή επιστροφή στη Ρωσική Ομοσπονδία.
(4) Συγκρότηση πολιτοφυλακής και Μπερκούτ.
(5) Κατάργηση όλων των κατασταλτικών νόμων που αφορούν τους αστυνομικούς.
(6) Συγκρότηση προσωρινής κυβέρνησης στο Ντονέτσκ.

[…]

Την ώρα που γράφω αυτό το άθρο, φαίνεται ότι άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στο περιφερειακό συμβούλιο τής Οδέσσα αιφνιδιάστηκαν από ομάδα μπαντερικών που περικύκλωσαν το κτήριο υπό την καθοδήγηση τού Αλεξάντρ Μουζίτσκο, (εδώ μπορείτε να δείτε ένα μικρό βιογραφικό τού επονομαζόμενου «Λευκού Σάσα» και ένα βίντεο από τα τέλη Ιανουαρίου [από το 3:45]). […] Για να τελειώνω, ένα μικρό ρεπορτάζ τού BBC για τους «επαναστάτες» τού Κιέβου, που θα διαλύσει κάθε αμφιβολία για τον πραγματικό χαρακτήρα των «ειρηνικών αγωνιστών» τού Μαϊντάν:

Πέρα από τα απανταχού παρόντα ναζιστικά σύμβολα, στο 2:00, ακούμε μια φράση που δεν επιδέχεται ερμηνείας: «Όχι ακριβώς σαν τον Χίτλερ, αλλά κάπως έτσι».

GH

Advertisements
 
4 Σχόλια

Posted by στο 06/03/2014 in Uncategorized

 

4 responses to “Ανατολική Ουκρανία: 4 Μαρτίου

 1. dkoss

  06/03/2014 at 10:47 πμ

  Για Ντονέτσκ, Ταρούτα, ρεπορτάζ & «ανάλυση» στα ΝΕΑ:

  http://www.tanea.gr/news/world/article/5093710/o-psyxros-emfylios-toy-ntonetsk/

   
 2. dkoss

  06/03/2014 at 12:03 μμ

  Ενδεικτικά από τον διεθνή τύπο:

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/10676785/Separatist-in-Donetsk-proclaims-peoples-government.html

  http://www.lemonde.fr/europe/article/2014/03/01/opportuniste-et-pugnace-le-maire-de-kharkiv-tient-sa-revanche-sur-les-pro-maidan_4376148_3214.html#xtor=RSS-3208

  Δήμαρχος τού Χάρκοβο, που όπως μας πληροφορεί η «έγκυρη» έχει 27 σκυλιά, έριξε φόλες στα αδέσποτα τής πόλης (τι λέει η Μπριζίτ Μπαρντό για αυτό;) και προετοιμάζεται για τον «μαραθώνιο».

   
 3. dkoss

  06/03/2014 at 12:49 μμ

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s