RSS

Ανατολική Ουκρανία (2)

08 Απρ.


Ντονέτσκ 6/4


Священная война (English subtitles)


Ντονέτσκ 7/4

(1) Το Ντονμπάς ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του και τη δημιουργία τής «Λαϊκής Δημοκρατίας τού Ντονέτσκ»(7/4 Ν. Maury)

Οι αντιπρόσωποι τού περιφερειακού συμβουλίου τού Ντονέτσκ ανακοίνωσαν την απόσχιση τού κράτους τού Ντονέτσκ και τη δημιουργία τής «Λαϊκής Δημοκρατίας τού Ντονέτσκ». Σε συνέλευση τού περιφερειακού συμβουλίου ανεγνώσθη η πράξη τής ανεξαρτησίας

Το εθνικό συμβούλιο τής περιφέρειας τού Ντονέτσκ, η δημιουργία τού οποίου ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τους διαδηλωτές, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συστήσει μια «λαϊκή δημοκρατία» και να ζητήσει την ένταξή της στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά από διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Η απόφαση για τη δημιουργία τής “Λαϊκής Δημοκρατίας τού Ντονέτσκ” εντός των ορίων τής περιφέρειας τού Ντονέτσκ θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», όπως αναφέρει η απόφαση τού εθνικού συμβουλίου, την οποία διάβασε μέλος του σε συνεδρίαση που έλαβε χώρα στο κτήριο τής περιφερειακής διοίκησης. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Δημοκρατία «θα συνάψει διεθνείς σχέσεις σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και στη βάση τής ισότητας και τού αμοιβαίου οφέλους», ενώ «το έδαφος τής Λαϊκής Δημοκρατίας τού Ντονέτσκ εντός των αναγνωρισμένων συνόρων θα θεωρείται αδιαίρετο και απαραβίαστο». Οι διαδηλωτές κατέβασαν τις ουκρανικές σημαίες για να τις αντικαταστήσουν με σημαίες τής «Δημοκρατίας τού Ντονέτσκ», τραγουδώντας τον ύμνο τής σοβιετικής ένωσης και χαιρετίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ιστορική αυτή απόφαση.

Έκκληση στα ρωσικά στρατεύματα: Τα διοικητικά κτίρια τού Ντονέτσκ έχουν καταληφθεί από τους πολίτες, οι οποίοι φωνάζουν το σύνθημα «Ρωσία, Ρωσία!». Το εθνικό συμβούλιο τής Λαϊκής Δημοκρατίας τού Ντονέτσκ απηύθυνε αίτημα υποστήριξης στον πρόεδρο τής Ρωσικής Ομοσπονδίας, ζητώντας συγχρόνως την προσωρινή αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων. Οι λαϊκοί αντιπρόσωποι στήριξαν ομόφωνα την έκκληση τού εθνικού συμβουλίου.

(2) Το Ντονμπάς σε εξεγερσιακή κατάσταση: η κατάσταση στο Ντονέτσκ (7/4 N. Maury)

Οι εργάτες τού Ντονμπάς απεργούν για να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας τους και το «Λαϊκό Σοβιέτ»

 

Οι εργάτες τής περιοχής σταμάτησαν την παραγωγή και ξεκίνησαν πορεία με προορισμό το Ντονέτσκ, πρωτεύουσα τού Ντονμπάς. Οι πρώτες κινητοποιήσεις σε απάντηση στη χθεσινή έκκληση τής επιτροπής Λαϊκού Σοβιέτ από τα κατειλημμένα κτήρια τής πρωτεύουσας έγιναν στο εργοστάσιο Jasinovksij στην κοινότητα Μακίβκα[;] (η επιτροπή απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό από εργάτες και συνδικαλιστές τής περιοχής).

Το Λαϊκό Σοβιέτ που έχει καταλάβει την έδρα τής περιφερειακής διοίκησης απηύθυνε εκκλήσεις στους κατοίκους τής περιοχής, ζητώντας τους να συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό. Άνδρες των αστυνομικών τής Μπερκούτ, που είχε διαλυθεί από την κυβερνώσα χούντα λίγο μετά το πραξικόπημα τού Φεβρουαρίου, έχουν σχηματίσει αμυντικό κλοιό γύρω από το κτήριο στο οποίο έχει εγκατασταθεί το Λαϊκό Σοβιέτ. Η αστυνομία αρνήθηκε επισήμως να συμμορφωθεί στις εντολές τής χούντας τού Κίεβου.

Κάτω από το επιβλητικό άγαλμα τού Λένιν, το συγκεντρωμένο πλήθος έκαψε ομοίωμα τού εγκληματία πολέμου Στεπάν Μπαντέρα — τού συνεργάτη των φασιστών κατά την γερμανική εισβολή και ιδεολογικό σημείο αναφοράς των νεοναζιστικών συμμοριών που λυμαίνονται τη χώρα—, καθώς επίσης και τη μαυροκόκκινη σημαία τού «δεξιού Τομέα».

(3) Το Ντονμπάς σε εξεγερσιακή κατάσταση: η κατάσταση στο Λουχάνσκ (7/4 N. Maury)

Εργάτες καταλαμβάνουν με έφοδο το κτήριο τής SBU (πρώην KGB)

 

Εξεγερσιακή η κατάσταση στο Χάρκοβο, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ και σε πολλές άλλες πόλεις στα νότια και ανατολικά τής Ουκρανίας: ομάδες αυτοάμυνας ενάντια στους πραξικοπηματίες τού Κίεβου και τις ένοπλες νεοναζιστικές συμμορίες έχουν καταλάβει στρατηγικά σημεία.

Το πλήθος καθοδηγούμενο από τους αγωνιζόμενους εργάτες καταλαμβάνει με έφοδο το κτήριο τής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU-πρώην KGB), κατεδαφίζοντας κυριολεκτικά την πόρτα και σπάζοντας τα παράθυρα τού δεύτερου ορόφου με τούβλα. Πολλοί έχουν σκαρφαλώσει στο γείσο τού κτηρίου. Οι ομάδες αυτοάμυνας έχουν εγείρει οδοφράγματα αντιγράφοντας τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στην πλατεία Μαϊντάν.

(4) Το Ντονμπάς σε εξεγερσιακή κατάσταση: η κατάσταση στο Χάρκοβο (7/4 N. Maury  )

Χάρκοβο: συγκρούσεις ανάμεσα στους αντιπραξικοπηματίες και τούς νεοναζί τού «Δεξιού Τομέα»

Στην είσοδο τού θεάτρου «Σεβτσένκο» ξέσπασε σύγκρουση ανάμεσα σε φιλορώσους διαδηλωτές και σε στελέχη τού «δεξιού Τομέα». Ακούστηκαν μάλιστα και ισχυρές εκρήξεις. Η αστυνομία κατάφερε να χωρίσει τους συμπλεκόμενους. Οι φασίστες τού «Δεξιού Τομέα», οι οποίοι είχαν πρώτοι επιτεθεί εναντίον των διαδηλωτών, αφοπλίστηκαν και διασύρθηκαν δημόσια, καθώς υποχρεώθηκαν να συρθούν στα τέσσερα μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις. Συγχρόνως χίλιοι περίπου αντι-μαϊντάν διαδηλωτές έκλεισαν τον δρόμο σε 30 περίπου οπαδούς τής πραξικοπηματικής κυβέρνησης τού Κίεβου. 100 περίπου αστυνομικοί παρείχαν προστασία στους ταραχοποιούς τού Κίεβου.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Μπερκούτ», «Η Ουκρανία να αποκρούσει τον φασισμό», «Ξεσηκωθείτε, ο λαός τής Ουκρανίας να βάλει τέλος στην κατοχή», «Όχι επιστράτευση και πόλεμος», «Όχι εκλογές χωρίς δημοψήφισμα», «Να ενωθούμε με τους αδελφούς λαούς».

Στο Χάρκοβο αστυνομικοί και διαδηλωτές καταλαμβάνουν την έδρα τού κυβερνήτη.

 Στο Χάρκοβο διαδηλωτές κατέλαβαν το γραφείο τού Κυβερνήτη και έδωσαν τελεσίγραφο στην κυβερνώσα χούντα και στον ολιγάρχη περιφερειακό κυβερνήτη [Μπαλούτα;]. Οι διαδηλωτές απαίτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ακολουθώντας το παράδειγμα τού Ντονέτσκ και τού Λουχάνσκ. Το δημοψήφισμα θα αφορά στην (1) ομοσπονδιοποίηση τής Ουκρανίας· (2) στην οικονομική ενσωμάτωση τής χώρας είτε στην ΕΕ είτε στην τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν. Πρόκειται ουσιαστικά για το δημοψήφισμα που είχε προτείνει το ΚΚ Ουκρανίας. Περίπου 500 άτομα έχουν εισβάλει στο κτήριο τής περιφερειακής διοίκησης τού Χάρκοβου, ενώ 2000 περίπου διαδηλωτές παρεμένουν συγκεντρωμένοι γύρω από το κτήριο με σκοπό να αποτρέψουν την εκκένωση τού κτηρίου από τους αστυνομικούς και τις νεοναζιστικές συμμορίες.

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο 08/04/2014 in Uncategorized

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s