RSS

Μια σκοτεινή καταστροφή (Ένα κείμενο τού Φ. Κάστρο και ένα σχόλιο)

07 Αυγ.

Ντονέτσκ: λυδία λίθος για το “τι να κάνουμε”»-–Πρώτα το σχόλιο γιατί είμαι άνθρωπος ανάποδος:]

Χτες το βράδυ (5/8) οι αεροπορικές δυνάμεις τής παράνομης κυβέρνησης τού Κίεβου βομβάρδισαν το Ντονέτσκ, πρωτεύουσα τής ομώνυμης Λαϊκής Δημοκρατίας. Στο σημερινό φύλλο τής Ουμανιτέ δημοσιεύθηκε μια κατά τη γνώμη μου εξαιρετική ανάλυση από τον Ζαν Ζερονιμό με τίτλο «Ανάμεσα στην “επανάσταση” και την αποσταθεροποίηση: το σφάλμα τής δύσης». […] Ωστόσο, η ανάλυση αυτή έχει κάτι το κοινό με τα ανακοινωθέντα τύπου τού κυβερνητικού πρακτορείου AFP που δημοσιεύονται στην εφημερίδα με την υπογραφή τού Νταμιέν Ρουστέλ. Το άρθρο τού Ζερονιμό καταλήγει με το ερώτημα «τι να κάνουμε;» —ερώτημα που όμως δεν έχει καμία σχέση με το ομότιτλο άρθρο τού Λένιν! Ομοίως ο Ρουστέλ δεν καταλήγει σε κανένα συμπέρασμα! Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος προτείνουν κάποια μορφή έμπρακτης αλληλεγγύης στον λαό τού Ντονέτσκ… Γιατί ο Ζερονιμό αποφεύγει να πάρει θέση, από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οι αεροπορικές δυνάμεις τού Κίεβου βομβαρδίζουν τη Λαϊκή Δημοκρατία τού Ντονέτσκ; Σύμφωνα με τον Ζερονιμό, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πολέμου «χαμηλής έντασης», όπως τον αποκαλεί ο ίδιος, μεταξύ τού σινορωσικού και τού ευρωατλαντικού άξονα (ΗΠΑ-ΕΕ και ΝΑΤΟ). —Θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι η γαλλική έκδοση τής Ουμανιτέ συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη και διάδοση ενός είδους λατρείας γύρω από το πρόσωπο τού [κεντρο-αριστερού] Ζαν Ζορές, πράγμα το οποίο πιστεύω θα μειώσει περαιτέρω την επιρροή τού Λένιν στο γαλλικό κομμουνιστικό κόμμα και τη γαλλική έκδοση τής εφημερίδας. Ο Ζορές έπαιξε αναμφίβολα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τού σοσιαλιστικού κόμματος στη Γαλλία. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να αναζητήσει στον Ζορές κάποιο θεωρητικό πλαίσιο για την ανάλυση τού ρόλου τής Λαϊκής Δημοκρατίας τής Κίνας εντός των BRICS και τού λεγόμενου, σύμφωνα με τον Ζερονιμό, ευρασιατικού-σινορωσικού «άξονα». Ευτυχώς, ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος συγγενεύει περισσότερο με τον Λένιν παρά με τον Ζορές, μόλις έγραψε ένα σχετικό άρθρο (δείτε τους εξής συνδέσμους 1, 2). Ο Φιντέλ Κάστρο δηλώνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Είκοσι έξι εκατομμύρια ρώσοι έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση τής πατρίδας τους από τους ναζιστές. Οι κινέζοι αγωνιστές, άνδρες και γυναίκες, κληρονόμοι ενός πολιτισμού με ζωή χιλιετιών, είναι άνθρωποι με εξαιρετική νοημοσύνη και ανίκητο αγωνιστικό ήθος. Ο Ξι Τζινπίνγκ είναι ένας από τους ισχυρότερους και ικανότερους σοσιαλιστές ηγέτες που έχω συναντήσει στη ζωή μου». Από τη στιγμή που γίνει κατανοητό ότι σήμερα, στο αντι-ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, η σοσιαλιστική Κίνα παίζει τον ίδιο ρόλο με αυτόν τής ΕΣΣΔ κατά την περίοδο πριν από τον Γκορμπατσόφ, τότε γίνεται πιο εύκολο να βοηθήσουμε τις προοδευτικές δυνάμεις και ανθρώπους, όπως τον Ζερονιμό, να βρουν απάντηση στο ερώτημα «τι να κάνουμε;».

Θεωρώ ότι η έκκληση που ακολουθεί αποτελεί ένα μικρό πρώτο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση:

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου στο Βενισιέ και η οποία διοργανώθηκε από την τοπική οργάνωση του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος, ζήτησαν από το κίνημα ειρήνης να προωθήσει μια ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία, καταδικάζοντας τον φασισμό και τον ρόλο τού ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος τού ανυπεράσπιστου λαού τού Ντονμπάς και καταγγέλλοντας τον ρόλο τού ΔΝΤ και των επιχειρήσεων αερίου στην ολική καταστροφή τής ουκρανικής οικονομίας. Καλούμε όλες τις προοδευτικές και ειρηνευτικές οργανώσεις να διαδώσουν τη φρικτή αλήθεια τού πολέμου, ο οποίος υπό το πρίσμα τής αφόρητης προπαγάνδας των ΜΜΕ παρουσιάζεται ως μια «αστυνομική επιχείρηση» που διεξάγεται για την υπεράσπιση τής δημοκρατίας έναντι των «τρομοκρατών». Υπάρχει πλέον πληθώρα αποδείξεων για το ότι τα θύματα των φασιστικών πολιτοφυλακών και των επιχειρήσεων του στρατού τού Κιέβου, ο οποίος κάνει χρήση βομβών και βαρέων όπλων σε βάρος τού λαού, είναι άμαχοι, οικογένειες και παιδιά. Με βάση πλήθος δηλώσεων και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων και δηλώσεων αξιωματούχων των ΗΠΑ, προκύπτει ότι στην περιοχή διακυβεύονται τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων και ότι θύμα είναι και θα είναι ο ουκρανικός λαός.

Φ.Κάστρο: Παλαιστινιακό Ολοκαύτωμα στη Γάζα

Παρακαλώ και πάλι την Granma, να μην αφιερώσει χώρο στην πρώτη σελίδα για αυτές τις σχετικά σύντομες σκέψεις, όσο αφορά την γενοκτονία των Παλαιστινίων που πραγματοποιείται αυτή την στιγμή.

Σκέψεις που διατυπώνω στα γρήγορα, διότι έχω την βεβαιότητα ότι για το συγκεκριμένο θέμα απαιτείται να στοχαστούμε βαθύτερα. Θεωρώ ότι σε αυτή την στιγμή τής ιστορίας τής ανθρωπότητας, όπου περισσότεροι από 7 δις άνθρωποι πασχίζουν να επιβιώσουν, αναδύεται με μεγάλη δύναμη μια νέα απεχθής μορφή φασισμού.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν έχει καμία σχέση ούτε με την δημιουργία τής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας πριν 2400 χρόνια περίπου, αλλά ούτε και με την βορειοαμερικάνικη αυτοκρατορία, όπου σε αυτή την γωνιά τού κόσμου, μόλις 200 χρόνια πριν, την περιέγραφε ο Σιμόν Μπολιβάρ ως εξής: «… οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν προορισμένες από το Θεό να μαστίζουν την Αμερική με την δυστυχία, στο όνομα τής Ελευθερίας».

Η Αγγλία ήταν η πρώτη πραγματική αποικιακή δύναμη που χρησιμοποίησε την κυριαρχία τής πάνω σε μεγάλο μέρος τής Αφρικής, τής Μέσης Ανατολής, τής Ασίας, τής Αυστραλίας, τής Βόρειας Αμερικής και σε πολλά από τα νησιά των Αντιλλών, κατά το πρώτο μισό τού 20ου αιώνα.

Δεν θα μιλήσω σε αυτή την περίσταση για όλους τους πολέμους και τα εγκλήματα που διέπραξε η αυτοκρατορία των Ηνωμένων Πολιτειών στη διάρκεια εκατό και πλέον χρόνων· θα υπενθυμίσω μόνο ότι, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο, αυτό που προσπάθησε να κάνει στην Κούβα ήταν αρκετό για να επιβεβαιωθεί ότι «μια δίκαιη ιδέα, ακόμα και μέσα από τα βάθη μιας σπηλιάς, είναι πιο ισχυρή από έναν ολόκληρο στρατό».

Η ιστορία είναι πολύ πιο σύνθετη από το παραπάνω, αλλά, σε γενικές γραμμές, αυτή είναι η ιστορία που ζουν οι κάτοικοι τής Παλαιστίνης και η οποία, όπως είναι λογικό, αποτυπώνεται στις ειδήσεις που φτάνουν καθημερινά στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Είναι η ιστορία τού ντροπιαστικού και εγκληματικού πολέμου στη Λωρίδα τής Γάζας, ένα κομμάτι γης όπου ζει ο πληθυσμός που έχει απομείνει από την εποχή τής ανεξάρτητης Παλαιστίνης — δεν έχουν περάσει από τότε ούτε πενήντα χρόνια,

Το γαλλικό πρακτορείο AFP μετέδωσε στις 2 Αυγούστου: «Ο πόλεμος ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και στο Ισραήλ έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 1800 Παλαιστινίων […] την καταστροφή χιλιάδων κατοικιών και τα συντρίμμια μιας ήδη εξασθενημένης οικονομίας» — αν και βεβαίως δεν αναφέρει ποιος ξεκίνησε τον τρομερό αυτόν πόλεμο.

Στην συνέχεια προσθέτει: «…το Σάββατο το μεσημέρι η ισραηλινή επίθεση άφησε 1.712 νεκρούς παλαιστινίους και 8.900 τραυματίες. Τα Ηνωμένα Έθνη μπόρεσαν να εξακριβώσουν την ταυτότητα 1.117 νεκρών, στην πλειοψηφία τους απλούς πολίτες […] η UNICEF καταμέτρησε τουλάχιστον 296 ανήλικους νεκρούς».

«Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν […] ότι στη Λωρίδα τής Γάζας οι άστεγοι ανέρχονται περίπου στους 58.900».

«Δέκα από τα 32 νοσοκομεία έκλεισαν και άλλα 11 έχουν υποστεί ζημιές».

«Αυτός ο παλαιστινιακός θύλακας των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για τα 1,8 εκατομμύρια κατοίκους, κυρίως όσον αφορά τη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού».

«Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει το 40% στη Λωρίδα τής Γάζας, περιοχή όπου έχει επιβληθεί από το 2006 ο ισραηλινός αποκλεισμός. Το 2000, η ανεργία επηρέαζε το 20% και το 2011 το 30% τού ενεργού πληθυσμού. Υπό κανονικές συνθήκες, πάνω από το 70% τού πληθυσμού εξαρτάται από ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή του, σύμφωνα με στοιχεία τής ανθρωπιστικής οργάνωσης Gisha».

Η κυβέρνηση τού Ισραήλ κήρυξε ανθρωπιστική εκεχειρία στην Γάζα μέχρι τις 19:00 τής Δευτέρας. Παρ’ όλα αυτά, λίγες ώρες αργότερα η ισραηλινή κυβέρνηση παραβίασε την εκεχειρία, κάνοντας επίθεση σε ένα σπίτι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 30 άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, και να σκοτωθεί ένα κοριτσάκι οκτώ χρονών.

Τα ξημερώματα τής ίδιας μέρας, 10 παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα τής Γάζας. Ο αριθμός των δολοφονημένων παλαιστινίων ανέρχεται, πλέον, περίπου στους 2.000.

Η αιματοχυσία έφτασε σε τέτοιο σημείο ώστε ακόμα και «ο υπουργός εξωτερικών τής Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε αυτή τη Δευτέρα ότι το δικαίωμα τού Ισραήλ στην ασφάλεια δεν δικαιολογεί την εξελισσόμενη “σφαγή των αμάχων”».

Η γενοκτονία των εβραίων από τους ναζί προκάλεσε το μίσος όλων των λαών τής γης. Γιατί η κυβέρνηση τής χώρας αυτής πιστεύει ότι ο κόσμος θα μείνει αδιάφορος στη μακάβρια γενοκτονία που σήμερα διαπράττεται ενάντια στον παλαιστινιακό λαό; Μήπως υπολογίζει στη συνενοχή τής βορειοαμερικάνικης αυτοκρατορίας σε αυτό το ξεδιάντροπο μακελειό;

Το ανθρώπινο είδος ζει μια περίοδο άνευ προηγουμένου στην ιστορία. ‘Ένα χτύπημα με πολεμικά αεροπλάνα ή πλοία που αλληλοπαρακολουθούνται στενά ή άλλα παρόμοια γεγονότα, μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για μια σύγκρουση με τη χρήση μοντέρνων έξυπνων όπλων, η οποία θα μετατρεπόταν στην τελευταία περιπέτεια τού Homo Sapiens.

Ορισμένα γεγονότα αντικατοπτρίζουν τη σχεδόν πλήρη ανικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα τού κόσμου. Μπορεί να είναι κανείς βέβαιος ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση σε αυτή την χώρα: κανείς — ούτε η Γερουσία, ούτε το Κογκρέσο, ούτε η CIA, ούτε το Πεντάγωνο — κανείς δεν είναι σε θέση να καθορίσει την τελική έκβαση. Είναι πραγματικά λυπηρό να συμβαίνει αυτό, τη στιγμή που τόσο οι προοπτικές προόδου όσο και οι κίνδυνοι εμφανίζονται αυξημένοι.

Κατά την διάρκεια τού Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου οι ρώσοι πολίτες υπερασπίστηκαν την χώρα τους σαν σπαρτιάτες. Η υποτίμησή τους υπήρξε το χειρότερο λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών και τής Ευρώπης. Οι πιο κοντινοί τους σύμμαχοι ήταν οι κινέζοι. Τόσο οι ρώσοι, όσο και οι κινέζοι κατέκτησαν τη νίκη βασισμένοι στις ίδιες αρχές. Η Κίνα αποτελεί σήμερα την πιο δυναμική οικονομική δύναμη τής γης. Πολλές χώρες επιλέγουν πλέον το γουάν και όχι το δολάριο για να αποκτήσουν αγαθά και τεχνολογία και να αναπτύξουν το εμπόριό τους.

Έχουν αναδυθεί νέες σημαντικές δυνάμεις: η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, αναπτύσσοντας δεσμούς με την Λατινική Αμερική και την πλειοψηφία των χωρών τής Καραϊβικής και τής Αφρικής που αγωνίζονται για την ανάπτυξη, αποτελούν τις δυνάμεις που είναι πρόθυμες στην εποχή μας να συνεργαστούν με τις υπόλοιπες χώρες τού κόσμου, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Το να κατηγορείται η Ρωσική Ομοσπονδία για την κατάρριψη τού αεροπλάνου τής Μαλαισίας αποτελεί απίστευτη υπεραπλούστευση. Ούτε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ούτε ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός εξωτερικών τής Ρωσίας, ούτε τα υπόλοιπα στελέχη τής ρωσικής κυβέρνησης θα έκαναν ποτέ μια τέτοια ανοησία.

Είκοσι έξι εκατομμύρια ρώσοι έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση τής πατρίδας τους από τους Ναζιστές. Οι κινέζοι αγωνιστές, άνδρες και γυναίκες, κληρονόμοι ενός πολιτισμού με ζωή χιλιετιών, είναι άνθρωποι με εξαιρετική νοημοσύνη και ανίκητο αγωνιστικό ήθος. Ο Ξι Τζινπίνγκ είναι ένας από τους ισχυρότερους και ικανότερους σοσιαλιστές ηγέτες που έχω συναντήσει στη ζωή μου.

Advertisements
 
1 σχόλιο

Posted by στο 07/08/2014 in Uncategorized

 

One response to “Μια σκοτεινή καταστροφή (Ένα κείμενο τού Φ. Κάστρο και ένα σχόλιο)

 1. dkoss

  07/08/2014 at 6:28 πμ

  Το βράδυ ή αύριο θα έχω μεταφράσει και το κείμενο τού Ζερονιμό. Έπειτα φεύγω για διακοπές (κλειστό μέχρι τον Νοέμβριο).

  Bonus: ορισμός των σοσιαλσωβινιστών: όσοι θεωρούν εαυτούς εκλεκτούς τής ιστορικής πρόνοιας· όσοι οικειοποιούνται την ιστορία άλλων λαών μετατρέποντάς τους σε λαούς δίχως ιστορία.

  730.000 οι πρόσφυγες στη Ρωσία από την Ουκρανία.—-

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s