RSS

Επιτάφιος χωρίς Ανάσταση

01 Ιολ.

[1941] Απαντώντας στο αίτημα τής συνδικαλιστικής ομοσπονδίας CGT των εργαζομένων τού κλάδου τής χημικής βιομηχανίας να τεκμηριώσει τις κατηγορίες του σε βάρος τής εργοδοσίας [όσον αφορά τη συνεργασία με τον κατακτητή], ένας εργαζόμενος στο εργοστάσιο τής Air Liquide στο Νανσί περιγράφει την «πολύ σκληρή περίοδο» τής κατοχής ως εξής: «Λυπάμαι που δεν μπορώ να σου δώσω αριθμούς, αλλά εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι τις περισσότερες φορές δουλεύαμε χωρίς ανάσα για 52 και όχι για 48 ώρες[*] και ότι παρά τους περιορισμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα λειτουργούσαν στην περιοχή μας πολλά μεταλλουργικά εργοστάσια υπό τη διεύθυνση των γερμανών. Όπως λοιπόν καταλαβαίνεις, εκείνο που προείχε ήταν η “απόδοση”».[84] Για το σκοπό μάλιστα αυτό [αύξηση τής παραγωγής], η εργοδοσία χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες τού φασισμού, τον οποίο φρόντισε, με ποικίλες μεθόδους (συμπεριλαμβανομένης και τής επιβολής καθεστώτος χαφιεδισμού), να εγκαταστήσει στους εργασιακούς χώρους — πριν ή και μετά από το 1936 — για τη διεξαγωγή τού ιδεολογικού αγώνα με «εργατικό» λεξιλόγιο. Στις 11 Νοεμβρίου τού 1941 κυκλοφορούσαν στο εργοστάσιο τής «Ρενό» στο Μπιγιανκούρ «δύο νέα φυλλάδια κομμουνιστικής προπαγάνδας» που καλούσαν τους εργαζόμενους τού εργοστασίου «σε διαδήλωση» και τα οποία έφεραν τον τίτλο «“Μεταλλουργοί, ο Ζαν Τιμπό δολοφονήθηκε—Εθνική Επιτροπή Αγώνα για την Ανεξαρτησία τής Γαλλίας”[85][…] Το τμήμα τού [χιτλεροτροτσκιστικού] PPF [που δραστηριοποιούνταν] στα εργοστάσια τής Ρενό εξέδωσε [με τη σειρά του] φυλλάδιο σε 10.000 αντίτυπα με τίτλο “Έκκληση των εργατών τού PPF στη Ρενό προς τους συντρόφους μεταλλουργούς”, με το οποίο καλούσε τους εργάτες να μην διαδηλώσουν στις 11 Νοεμβρίου [… και το οποίο] διανεμήθηκε την ίδια μέρα στους χώρους τού εργοστασίου τής εταιρείας». Το εν λόγω φυλλάδιο αναδεικνύει τον πολύμορφο χαρακτήρα των δράσεων τής εργοδοσίας για την αύξηση τής απόδοσης και την αποτροπή δολιοφθορών:

«Σύντροφοι, μια αυτοαποκαλούμενηΕθνική Επιτροπή” — άλλη μια μάσκα πίσω από την οποία κρύβονται οι πράκτορες τής Μόσχας και τής καπιταλιστικής Αγγλίας στη Γαλλία — σας καλεί σε διαδήλωση στις 11 Νοεμβρίου. Το κόμμα τού πράκτορα Ντικλό[**] και τού λιποτάκτη Τορέζ θέλει να κάνει τους εργάτες να πιστέψουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα τιμήσουν τη μνήμη των πατριωτών, τους οποίους οι ίδιοι έστειλαν στον θάνατο. Έτσι όμως κάνουν οι δολοφόνοι. Εργάτες τής Ρενό, μην γίνετε θύματα και κορόιδα τού κομμουνιστικού μακιαβελισμού. Η διαδήλωση σημαίνει ανεργία! Αν διαδηλώσετε, το εργοστάσιο θα κινδυνεύσει να χάσει τις παραγγελίες, χωρίς όμως να καθυστερήσει ούτε λεπτό η νίκη σε βάρος τού μπολσεβικισμού. Αν διαδηλώσετε για το χατίρι τής Μόσχας, θα καθυστερήσετε την επιστροφή των αιχμαλώτων πολέμου που υπολογίζουν στη σύνεσή σας για να απελευθερωθούν. Σύντροφοι, σκεφτείτε σαν γάλλοι και μην ακούτε τους ρώσους και τους άγγλους» κ.λπ.[86]

A Lacroix-Riz, Industriels et Banquiers sous l’occupation (σελ. 587-88)


[84] Επιστολή Ντανιέλ Νικολά, 10 Δεκεμβρίου 1945.
[85] Ζαν-Πιερ Τιμπό, γραμματέας ομοσπονδίας μετάλλου CGT(U), ένας από τους ομήρους στο Σατομπριάν, που παραδόθηκαν από τον Πισέ στους γερμανούς και οι οποίοι εκτελέστηκαν στις 22 Οκτωβρίου 1941 [μεταξύ των εκτελεσθέντων και ο δεκαεπτάχρονος Γκι Μοκέ].
[86] Αστυνομικοί φάκελοι, όπου και το φυλλάδιο τού PPF. Οι υπογραμμίσεις/εμφάσεις στο πρωτότυπο.


[*] Κατώτατο εβδομαδιαίο ωράριο (48-60 ώρες).
[**] Επικεφαλής τού παρανόμου ΚΚΓ.

Advertisements
 
2 Σχόλια

Posted by στο 01/07/2015 in Uncategorized

 

Ετικέτες:

2 responses to “Επιτάφιος χωρίς Ανάσταση

 1. dkoss

  10/04/2015 at 3:58 πμ

  Το μεταφρασμένο κείμενο είχε πρωτοδημοσιευθεί Μεγάλη Παρασκευή. Άλλαξα την ημεομηνία. Πού να’ξερα ο έρμος ότι η ιστορία θα επαναλαμβανόταν με τη μαύρη κωμωδία των δύο «Όχι».

   
 2. dkoss

  13/04/2015 at 3:33 μμ

  Κυρίως για Κίνα — Ρεμι Χερερά (τα επιχειρήματα είναι τού Αμίν Σαμίρ). Είδα να γράφεται σε κάποιο (υποτίθεται) «κόκκινο» σάιτ ότι ο Σαμίρ Αμίν είναι — δήθεν — θεωρητικός τής «εξάρτησης» (με σαφές το υπονοούμενο ότι ο χαρακτηρισμός τής σημερινής Κίνας ως ιμπεριαλιστικού αρπακτικού [Β’ ή Γ’ ασιατικό Ράιχ!!!] είναι η ορθή «λενινιστική» αντίληψη;! (η ευγενική «προσφορά» του σάιτ στη διαμόρφωση κλίματος πολέμου;!). Όχι, ο Σαμίρ Αμίν (στη βάση τού Λενινισμού-Μαοϊσμού) ήταν και είναι ο θεωρητικός τής «άνισης/ανισόμετρης ανάπυξης». (Maldevelopment, Imperialism and Uneven Development, κ.λ.π.) Δείτε τις ερωταπαντήσεις στο βίντεο και για το ζήτημα τού λανθασμένου χαρακτηρισμού τού «κινεζικού τρόπου παραγωγής» ως «σοσιαλδημοκρατίας» (εφτασε μακριά η χάρη σας— πολύ «πετυχημένο» αυτό, «σοσιαλδημοκρατικός [εννοείται … σοσιαλιμπεριαλιστικός!] τρόπος παραγωγής»! Κατά τα άλλα δεν μας αρέσει ο Μάο (αλλά κλέβουμε τον «σοσιαλιμπεριαλισμό», γιατί έτσι γουστάρουμε, και γράφουμε και κατεβατά για τον «μη σοσιαλιστικό» χαρακτήρα τής Κινεζικής Επανάστασης στα «μη οπορτουνιστικά» μας σάιτ! Ποιος ήταν ο «συγγραφεύς» τής «μελέτης»; Δεν θυμάμαι. Ο Άναυδος ήταν; Σαν δεν ντρέπεστε. — Φτάσαμε να υποστηρίζουν «κομμουνιστές» τις θέσεις τού Αγκλιετά [τής γαλλικής σχολής «ρύθμισης»· αν αυτό δεν είναι «σοσιαλδημοκρατία» δεν ξέρω τι είναι!]

  Τι σημαίνει «μοίρασμα» τού κόσμου (να το δει κυρίως ο Ελισαίος Βαγενάς σε σχέση με το «θαυμάσιό» του κείμενο για Τσετσενία[*]). Το σημαντικότερο σημείο που πρέπει να προσέξει ο Ε.Β., όσον αφορά τη συζήτηση για την Ουκρανία στο βίντεο είναι ότι η αμερικανική-γερμανική επιθετικότητα (πριν και) μετά το 1917 δεν είχε «ιδεολογικό» υπόβαθρο. Ο «αντικομμουνισμός»-αντισοβιετισμός (όπως σήμερα η έννοια τής «τρομοκρατίας» ή ο δήθεν «ιμπεριαλισμός» ή ο «νεοφασισμός» [!] τής Ρωσίας ήταν προπέτασμα καπνού για τις άμεσες και απώτερες οικονομικές βλέψεις των ΗΠΑ-Γερμανίας (επιπλέον κατά τις εκτιμήσεις των δυτικών αστικών τάξεων [χρηματιστ. κεφαλαίου] τής εποχής εκείνης, ουδέποτε υπήρξε πραγματικός «κίνδυνος» σοσιαλιστικής επανάστασης στις δυτικές-ιμπεριαλιστικές χώρες — ούτε στη Γερμανία, ούτε στη Γαλλία· ούτε το 36, ούτε πριν ούτε κατά τη διάρκεια τής κατοχής (η διαπίστωση ισχύει ως ένα σημείο και για τη «γερμανική επανάσταση»). Και η εκτίμηση αυτή δεν είχε καμία σχέση με την «στρατηγική» (ή την έλλειψη στρατηγικής) των κομμουνιστικών κομμάτων. Αυτό χωνέψτε το).

  ΥΓ Και για άλλη μια παρανόηση που μάλλον δημιουργήθηκε σε σχέση με τις αναφορές στα κείμενα που μετάφρασα όσον αφορά τον Ντε Γκολ. Ο Ντε Γκολ, ήδη από την εποχή τής αντίστασης, είχε κάκιστες σχέσεις με τους αμερικάνους. Για παράδειγμα, καθ’υπόδειξη των αμερικάνων ο Πισέ (ο δολοφόνος τού Πολιτσέρ) «άλλαξε» στρατόπεδο και εστάλη (πρώτα στην Καζαμπλάνκα και έπειτα) στο Αλγέρι ως πιθανός αντικαταστάστης τού Ντε Γκολ για την μεταπολεμική περίοδο. Στη συνέχεια (μετά βεβαίως από πιέσεις των κομμουνιστών) ο Πισέ εκτελέστηκε για τα εγκλήματά του — Ο Ντε Γκολ έκανε αντίσταση. (A. Lacroix-Riz, «Le cas Pucheu», Industriels et Banquiers, σελ. 564-565)

  [*} Θυμάμαι την Βανέσα Ρέντγκρέιβ να μαίνεται και να οδύρεται στο BBC (2002-3) για την Τσετσενία. Κάποια σχέση; Σας αρέσει ο «χορός»;
  [**] Για να κατανοήσετε τη σημασία τής εκτίμησης τής κεντρικής παγκόσμιας μπουρζουαζίας για την απουσία επαναστατικού κινδύνου, διαβάστε S.Amin, Unequal development: An Essay on the Social Formations, σελ.370-377 (κυρίως τελευταία παράγραφο σελ. 377) [1977].

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s