RSS

Alain Badiou — Αμέντ Φιλόσοφος: Η Πολιτική

Αλαίν Μπαντιού: Ο Αμέντ Φιλόσοφος
[Οικογενειακό θέατρο, κατάλληλο για παιδιά άνω των δώδεκα ετών]
Σκετς 6: Η πολιτική

Κυρία Χρυσοπομπέρδου. Αμέντ.

Η Κυρία Χρυσοπομπέρδου εμφανίζεται στη σκηνή νυχτοπατώντας, λες και πρόκειται για κάποιο κακόφημο μέρος. Ο Αμέντ κάθεται ακίνητος στο προσκήνιο κοιτάζοντας αδιάφορα το κοινό.

Κυρία Χρυσοπομπέρδου Τι ιστορία κι αυτή! Εδώ πρέπει να ’χουμε τα μάτια μας τέσσερα για τους πορτοφολάδες … και πρέπει λέει για τη σωτηρία τού Κόμματος για την Συνένωση και Ανόρθωση τής Ελλάδος να βουτήξεις τα τρυφερά σου τα χεράκια στην κόπρο των υποβαθμισμένων προαστίων. (Αντιλαμβάνεται την παρουσία τού Αμέντ) Μα αυτός δεν είναι ο διαβόητος Αμέντ — ο γνωστός και ως (με καγχασμό) «φιλόσοφος»; Πώς τους ήρθε η ιδέα; (Τον περιεργάζεται επίμονα.) Περίεργη φάτσα ο ισλαμιστής. Λες κι είναι ξύλινη! (Αγγίζει τη μάσκα τού Αμέντ, ο οποίος μένει εντελώς απαθής.) Ε, ναι! Ξύλο! Θα ’ναι μάλλον φίσκα απ’ άγαρμπους αράπηδες η γειτονιά …

Αμέντ (εμφανίζοντας το ρόπαλό του σαν να ’ταν τεράστιος φαλλός) Κι αυτό, κυρία βουλευτίνα, από τι είναι φτιαγμένο αυτό; Βλέπω μείνατε σύξυλη!

Κυρία Χρυσοπομπέρδου Ω, μα τέτοια χυδαιότητα δεν αρμόζει σε φιλόσοφο! Τι βαρβατίλα, Θεέ μου!

Αμέντ (πετάγεται ξαφνικά όρθιος, κομψός και άνετος) Προς τι η τιμή τής παρουσίας σας, κυρία βουλευτίνα τού Ξουξού-αέ; Μα τα τέσσερα κιτάπια τού Αλλάχ! Τι υπέροχη έκπληξη! Τι παραλήρημα φιλευσπλαχνίας! Ειλικρινώς κατασυγκινημένος! Σας υποδέχομαι αποθεωτικά! Βουρκώνω από χαρά, πλέω στα σύννεφα πάνω σ’ ιπτάμενο ψαθί πολιτικό!

Αυτοσχεδιασμός πάνω στο θέμα τής δουλοπρεπούς αμηχανίας όσων δέχονται την απροσδόκητη επίσκεψη ενός κοινωνικά ανώτερου προσώπου.

Κυρία Χρυσοπομπέρδου (παρακούοντας) Ωραία, ωραία, ησύχασε τώρα και μίλα σιγά, όταν μιλάς για κιτάπια και αποθεματικά. Γιατί, αγαπητέ μου, ενσωματωμένε και δημοκράτη μουσουλμάνε συμπολίτη μου, εδώ βρίσκεται η ουσία τού ζητήματος — στα κιτάπια και τα αποθεματικά· ή, για να ακριβολογήσουμε, διότι εγώ είμαι γυναίκα που μιλάει χωρίς περιστροφές, γυναίκα που δεν μασάει τα λόγια της, γυναίκα εκατό-τοις-εκατό, με μυαλό και κεφάλι που θα το ζήλευε όμως κάθε άντρας, γυναίκα …

Αμέντ (κοιτάζοντάς την από κοντά) Αυτό είναι, δυστυχώς, αλήθεια!

Κυρία Χρυσοπομπέρδου Μα σας παρακαλώ, με κολακεύετε! (Χαμογελώντας ελαφρά) Το μόνο που μου λείπει είναι το ραβδί σας, αγαπητέ μου!

Αμέντ Κάτι λέγατε για κάποια κιτάπια και αποθεματικά, όταν σας διέκοψα.

Κυρία Χρυσοπομπέρδου Ορθότερο θα ήταν να μιλήσουμε περί ιερομονάχων και ιερών μονών. Ίσως γνωρίζετε, φίλτατε Αμέντ, ότι είμαι πρόεδρος τής Εθνικής Εταιρίας για την Επιχειρηματική Διαφάνεια και την Προώθηση των Δικαιωμάτων των Γυναικών Επιχειρηματιών και Στελεχών Επιχειρήσεων, γνωστής και ως ΕΕΕΔ-Πη-δα-τη-ΓΕΣΕ, ε… Εγώ είμαι γυναίκα που καταλήγει πάντα στον στόχο της, και με πλάγια ακόμα μέσα. Με κατηγόρησαν για υπεξαίρεση από το ταμείο τού κόμματος, για επιλήψιμες συναλλαγές με το ευαγές ίδρυμα για την αναστήλωση και αποκατάσταση τής ιεράς μονής τής Παναγίας τής Κρεατομυγοκουρουνιώτισσας, ακόμα και για ύποπτες αγοραπωλησίες που αφορούσαν κτήματα τού μετοχίου τής μονής. Με τέτοιες κι άλλες ορθολογικές επενδυτικές επιλογές με τα αποθεματικά κοντεύω να μείνω πανί με πανί· γυμνή φιγούρα φιλμ νουάρ σε χαρακίρι, που λέει και ο λαουτζίκος.1

Αμέντ Άδεια λοιπόν τα αποθεματικά και η κυρία προεδρίνα αμίλητη στο ιπτάμενο ψαθί τού Αλί Μπαμπά να κλαίει και να καπνίζει. Αλλά για απαντήστε μου, σας παρακαλώ, στα εξής δύο ερωτήματα που στο μυαλό φτεροκοπούν σαν τα κολίβρια στο κλουβί τους. Πρώτον, αληθεύουν τα ανωτέρω; Και, δεύτερον, τι δουλειά έχει ο Αμέντ, εκκοσμικευμένος ισλαμιστής και ραφινάτος φιλόσοφος, με τέτοιες ιστορίες μοναστικών συγκαλύψεων;

Κυρία Χρυσοπομπέρδου Συγκάλυψη! Αυτή είναι η λέξη-κλειδί! Χτυπήσατε διάνα, Αμέντ! Συγκάλυψη! Έχω ανάγκη συγκάλυψης! Μπροστά στα λιμασμένα μάτια των ξεμωραμένων δικαστικών και των κανίβαλων των μίντια η εν πολλαίς πολιτικαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή οφείλει να εμφανίζεται σεμνώς ενδεδυμένη! Χρειάζομαι, λοιπόν, κουκούλωμα απ’ την κορφή ως τα νύχια!

Αμέντ (κοιτάζοντας τις γάμπες τής κυρίας Χρυσοπομπέρδου) Είναι αλήθεια ότι τα προσόντα σας χρειάζονται συγκάλυψη … Θέλετε να ψάξω να σας βρω καμιά ισλαμική μαντίλα, μια μπούρκα, ένα φερεντζέ ανωνυμίας;

Αυτοσχεδιασμός: Αμέντ προσπαθεί να της φορέσει φερετζέ, αλλά η κυρία Χρυσοπομπέρδου αντιστέκεται. Καταλήγει στο τέλος αναμαλλιασμένη και με τη φούστα σηκωμένη μέχρι τη μέση.

Κυρία Χρυσοπομπέρδου (τραβώντας τη φούστα της προς τα κάτω) Σταματήστε επιτέλους! Η δυτική γυναίκα δεν μπορεί να είναι ούτε γυμνή ούτε εντελώς ντυμένη! Τι τρόποι είναι αυτοί, σας παρακαλώ!

Αμέντ Ε, πείτε μου, τότε, τι είδους προκάλυμμα θα ’κρυβε τα ησυχαστικά και μοναστικά σας έκτροπα!

Κυρία Χρυσοπομπέρδου Ο Μουστάκιας! Ο Μουστάκιας ήταν αυτός που μου είπε: «Κυρία βουλευτίνα, πηγαίνετε να δείτε τον Αμέντ, είναι αράπης και λιγότερος από τιποτένιος, αλλά είν’ ο άρχοντας τής πόλης. Μ’ όλους αυτούς τους άγιους μοναχούς, τ’ άδεια ταμεία, τ’ αποθεματικά που ’καναν φτερά και τις ιερές μονές, κανένας άλλος δεν μπορεί να σας ξελασπώσει». Ήταν γεμάτος πίκρα και παράπονο, αλλά αυτά ήταν ακριβώς τα λόγια του. Μόνον εσείς μπορείτε να με βγάλετε απ’ τον βούρκο.

Αμέντ Πέστε στα τέσσερα.

Κυρία Χρυσοπομπέρδου Στα τέσσερα; Θα είστε τρελός!

Αμέντ Εγώ δεν θα σας ξελασπώσω; Εγώ δεν είμαι ο μέγας στοχαστής; Εγώ δεν είμαι εκείνος που θα σας συγκαλύψει και θα σας κουκουλώσει; Δεν μπορώ να σχηματίσω τη συγκαλυπτική ιδέα, παρά μόνο εάν η οδεύουσα προς συγκάλυψη πολιτική έχει πέσει στα τέσσερα. Γιατί, όταν η πολιτική περπατάει όρθια, το μόνο που διακρίνω είναι φως και πάθος· και τότε φέρομαι σαν νταβατζής, τα δείχνω όλα. Εμπρός, λοιπόν, στα τέσσερα.

Κυρία Χρυσοπομπέρδου Για φιλόσοφος παραείστε ιδιότροπος, πολύ-πολύ ιδιότροπος!

Αμέντ Η φιλοσοφία δεν μεταμορφώνει σ’ ανθρώπους τ’ ανθρώπινα ζώα; Η φιλοσοφία δεν μεταμορφώνει τους πολιτικούς που σέρνονται με τα τέσσερα σε πολιτικούς που στέκονται όρθιοι και με ψηλά το κεφάλι; Δεν φάγατε τού σκασμού, πεσμένη στα τέσσερα, απ’ την περιουσία των μοναστηριών; Ε, αυτό πρέπει να το συγκαλύψουμε! Θα δούμε μετά αν το βουλευτιλίκι σας μπορεί να σταθεί όρθιο στα δυο του πόδια. Εμπρός, εμπρός, γρήγορα στα τέσσερα!

Κυρία Χρυσοπομπέρδου (πέφτει στα τέσσερα) Και τι δεν κάνει κανείς την σήμερον για να συγκαλυφθεί! Καταραμένοι εισαγγελείς!

Αμέντ (με πολύ πομπώδες ύφος και αυτοσχεδιάζοντας ανάλογα με την περίσταση) Με την πολιτική που ακολουθείτε καταλήξατε να κλέβετε από δω κι από κει. Ωραία και καλά. Αλλά σας έπιασαν στα πράσα· με το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι. Σύμφωνοι. Η θεραπεία, λοιπόν, που προτείνει ο Αμέντ είναι η εξής: η πολιτική δεν μπορεί να διεξάγεται κρυφίως και υπογείως. Όλος ο κόσμος, ακόμα και τα μικρά παιδιά, ξεσκεπάζουν ό,τι ήταν κρυμμένο. Ε, δεν μπορείς να στρώσεις το τραπέζι για το μεγάλο φαγοπότι στα κρυφά. Αλλάξτε, λοιπόν, πολιτική, κυρία Χρυσοπομπέρδου! Μα τι στο διάολο; Η πολιτική δεν είναι μία, αλλά πολλές! Και η δική σας είναι πολύ ξενέρωτη. Κάθε μέρα, μπες-βγες, άλλο δεν κάνεις απ’ το ν’ ασχολείσαι μ’ άθλιες υποθέσεις, να ταλαιπωρείς τους φτωχούς κι αδύναμους — εμένα για παράδειγμα, και, μάρτυς μου ο Αλλάχ, αν θα κάτσω με σταυρωμένα χέρια να με πατήσεις κάτω. Κοίτα που κατάντησες! Μπλεγμένη μέχρι το λαιμό με τους καλόγερους, τις ιερές μονές και τα ευρώ που ’καναν φτερά. Ξεφτιλισμένη και πεσμένη στα τέσσερα μπροστά στον Αράπη τής γειτονιάς μόνο και μόνο για να βγεις απ’ τη βρωμότρυπα που σύρθηκες. Για σκέψου λίγο! Κοίταξε γύρω σου! Στον άθλιο τούτο κόσμο, βλέπεις τίποτε άλλο εκτός απ’ το Κράτος, τις κυβερνήσεις που ανεβοκατεβαίνουν στην εξουσία, τα εκλογικά πανηγύρια και τα σκάνδαλα; Παντού αστυνομία, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι! Αλλά υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που σκέφτονται, κάποιες αλήθειες που κυκλοφορούν και διαδίδονται, υπάρχουν ταξίδια και διαδρομές που υπόσχονται λεφτεριά και θάρρος που δεν τα χωράει ο νους σας! Πηγαίνετε λοιπόν εκεί που δεν τολμήσατε ποτέ να πάτε, κυρία Χρυσοπομπέρδου, πηγαίνετε να μάθετε τι μπορείτε να καταφέρετε σαν λέφτερη γυναίκα με την εξουσία, αντί να ροκανίζετε το κρατικό τυρί σαν ποντικίνα! Και μη μας τα ζαλίζετε άλλο με τους μονόδρομους, τους οικονομικούς, κοινωνικούς, τους διεθνείς και τους νομισματικούς! Και τι καταφέρατε μέχρι τώρα; Κλέψατε τρεις δεκάρες απ’ τα ταμεία και ψηφίσατε τρεις νόμους για τα κλάματα εν συνοδεία κοινοβουλευτικών κλειδοκυμβάλων! Ταξιδέψτε, κυρία Χρυσοπομπέρδου, μη φοβάστε να τσαλακώστε τα φουστάνια σας στο απέραντο τεφτέρι τής γης! Ασκήστε την πολιτική που υπαγορεύει το πραγματικό και όχι ό,τι είναι θνησιμαίο! Τότε θα καλυφθεί η γύμνια σας — με την άσκηση της ζωντανής σας σκέψης — σαν με τ’ ασπρόρουχα τής ντομπροσύνης. Αυτά είχα να πω.

Ο Αμέντ κάθεται χάμω και κοιτάζει το κοινό.

Κυρία Χρυσοπομπέρδου (ακόμα στα τέσσερα) Τι ανατρεπτικές ασυναρτησίες μου τσαμπουνάς; Έγινα ρεζίλι! Μουστάκια, καταραμένος να ’σαι! Σούργελο με κάνατε!

Αμέντ Είναι δική σας επιλογή αν θέλετε να βόσκετε χορτάρι. Εγώ σας προσέφερα μεγαλόψυχα την αληθινή συγκάλυψη, τη συγκάλυψη που φανερώνει ότι η πολιτική σας δεν ξέρει να κάνει τίποτ’ άλλο παρά να κρύβει τις βρωμιές της και να τις κουκουλώνει, μέχρι που να ξεβρακωθείτε εντελώς, καληώρα σαν και τώρα. Ε, πιάσε, λοιπόν, τραγούδι θλιβερό και παραπονεμένο για να τ’ ακούσουν τα βουνά να κλαιν’ κι αυτά με σένα.2

Κυρία Χρυσοπομπέρδου Σιγά μην κλάψω, βρωμοαράπη! Σιγά μην κάτσω να πάρω μαθήματα πολιτικής από ψώνια σαν και σένα! Ήρθε η ώρα σου! Θα ξαμολήσω όλη την αστυνομία Αττικής στο κατόπι σου! Σε χλωρό κλαρί δεν θα σ’ αφήσω! Θα δεις ποιος θα συρθεί στα τέσσερα σούμπιτο για τον Κορυδαλλό!

Η κυρία Χρυσοπομπέρδου προσπαθεί απελπισμένα να σηκωθεί όρθια, χωρίς όμως να τα καταφέρνει· μια μυστηριώδης δύναμη την κρατά καθηλωμένη στα τέσσερα. Αυτοσχεδιάζουν πάνω στην κατάσταση αυτή. Ο Αμέντ καταδέχεται τελικά να την βοηθήσει να σηκωθεί χωρίς όμως επιτυχία.

Αμέντ Στην πολιτική, όταν κανείς αντιληφθεί ότι έχει αρχίσει να σέρνεται με τα τέσσερα, είναι σχεδόν αδύνατο να ορθοποδήσει!

Κυρία Χρυσοπομπέρδου Βοήθεια! Σώστε με!

Αμέντ Τελικά, υπάρχουν μόνο δύο είδη πολιτικής: η πολιτική στα τέσσερα και η πολιτική στα δύο. Πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσω να το εξηγήσω στον φιλαράκο μου τον Ραβέντη τής εναλλακτικής. Ίσως κι αυτός να προτιμά να τρώει χόρτο στη λιακάδα! Τι μπλέξιμο κι αυτό, απ’ τη μια μεριά οι μονοκόμματοι Αράπηδες κι απ’ την άλλη οι πολιτικοί στα τέσσερα!

Ο Αμέντ βγαίνει από την σκηνή. Η κυρία Χρυσοπομπέρδου μετά από πολλές προσπάθειες και απεγνωσμένες κραυγές το βάζει κάτω: απομακρύνεται περπατώντας στα τέσσερα.


[1] Σημ.Μετ. Ιπτάμενο Χαλί, Α.Αλκαίος.
[2] Σημ.Μετ. Σαρακατσάνικο http://www.sarakatsanos.net/index.php?option=com_content&task=view&id=103&Itemid=140

Εικόνα: http://pedagogie.ac-toulouse.fr/lyc-sarsan-lourdes/Sarsan/IMG/cache-266×400/icare_jazz_matisse_1942-266×400.jpg

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s