RSS

Κύπρος: για τη σημασία τού ευρωπαϊκού «αποκλεισμού» και το μέγεθος τής κεφαλαιακής καταστροφής

23 Μαρ.

Η κυπριακή κρίσηJ.Sapir

[…]

Η [σχετικά ήπια] στάση που αρχικά τήρησε η Ρωσία σε σχέση με την ανακοίνωση τού σχεδίου [φορολόγησης των καταθέσεων] το Σάββατο 16 Μαρτίου μεταβλήθηκε[*] μετά την επιβολή τού αποκλεισμού την Τετάρτη 20 Μαρτίου. Για να γίνει κατανοητή η κατάσταση, πρέπει να εξετάσουμε τη φύση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο. Από τα 90 δις των καταθέσεων, τα 20 δις αντιστοιχούν σε λογαριασμούς φυσικών και νομικών προσώπων [τ.έ. επιχειρήσεων] με προέλευση τη Ρωσία και χώρες-μέλη τής Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS/CEI). Συνολικά 33 δις αντιστοιχούν σε ξένα περιουσιακά στοιχεία, αλλά από αυτά τα 13 δις είναι καταθέσεις Ελλήνων, Βρετανών και υπηκόων (—όπως και αντίστοιχα επιχειρήσεων) χωρών τής Μέσης Ανατολής. Αυτό είναι κάτι που συχνά παραβλέπεται, δεδομένου ότι η Κύπρος διατηρούσε ανέκαθεν στενές σχέσεις με τις μεσανατολικές χώρες.

Τα 20 δις των ρωσικών καταθέσεων είναι βεβαίως σημαντικά, αλλά, παρά τα όσα λέγονται ορισμένες φορές, δεν είναι δυνατόν να ισχυριστεί κανείς ότι αποτελούν το «κυρίαρχο στοιχείο» τού τραπεζικού κυπριακού συστήματος. Στην πραγματικότητα, η Κύπρος παίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές από και προς τη Ρωσία. Τα εν λόγω ποσά είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με τα ποσά των καταθέσεων: εκτιμώνται σε 250 δις ευρώ. Η Κύπρος αποτελεί έναν από τους κύριους «επενδυτές» προς την Ρωσία. Δεν πρόκειται βέβαια για κυπριακά εταιρικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά για στοιχεία επιχειρήσεων ελβετικών, βρετανικών ή λουξεμβουργιανών συμφερόντων· αναμφίβολα, η συνηθέστερη περίπτωση είναι αυτή των επιχειρήσεων των οποίων είναι ιδιοκτήτες — ή στην ιδιοκτησία των οποίων συμμετέχουν — ρώσοι «ολιγάρχες». Τα κεφάλαια αυτά διακινούνται μέσω των κυπριακών τραπεζών, αλλά δεν «λιμνάζουν» σε αυτές. Πολλές επίσης ρωσικές εταιρείες διατηρούν κυπριακούς λογαριασμούς με σκοπό την εκκαθάριση και διακανονισμό εκκρεμών λογαριασμών ή για την είσπραξη εκφρασμένων σε ευρώ ποσών από ολόκληρη την ευρωζώνη. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται οι βασικές ρωσικές επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και τού ρωσικού αερομεταφορέα «Αεροφλότ». Και είναι γι’ αυτό τον λόγο που η Κύπρος αποτελεί, πράγματι, έναν σημαντικότατο χρηματοοικονομικό κόμβο για τη Ρωσία.

[*] πβ. [1] «»Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα … είναι στην ουσία παγωμένο».[Ντ. Μεντβέντεφ]. […] Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία θα σκεφτεί δύο φορές σχετικά με την αύξηση του ποσοστού των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος που κατέχει σε ευρώ, όπως έχουν συστήσει κάποιοι στην ΕΕ. «Τι θα συμβεί αν η Ισπανία ή η Ιταλία ή άλλες χώρες αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες; Μπορούν να αρχίσουν να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία αύριο», είπε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.»
[2] «Ενδεικτική, πάντως, των διαθέσεων της Ρωσίας και των συνεννοήσεων που γίνονται στο παρασκήνιο, είναι η δήλωση του Ντ. Μεντβέντεφ, ότι το σχέδιο οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο έχει περιπλεχθεί και ότι η όποια λύση εξευρεθεί «δεν πρέπει να βλάψει τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ». Ο ίδιος απείλησε με αναθεώρηση της θέσης του ευρώ στα ρωσικά αποθέματα, εάν τα συμφέροντα της Μόσχας ζημιωθούν από τις εξελίξεις στην Κύπρο.»

 
Σχολιάστε

Posted by στο 23/03/2013 σε Οικονομία, Πολιτική

 

Σχολιάστε